Felújítás

2017.08.24. 08:15

Értékes ajándék lesz az új sióagárdi híd

Az 1894-ben átadott, 35,5 méter hosszú sióagárdi Sió-hidat váltakozó forgalomra tervezték, 30 éve nem volt felújítva, most 452 millió forintból megújulhat.

Budavári Kata

A sióagárdiak hosszú éveket vártak a rekonstrukcióra, így érthető az örömük

Fotó: Mártonfai Dénes

A megújult sióagárdi híd október végére elkészülhet. A falu lakói és az arra közlekedők augusztus végétől, szeptember elejétől viszont ideiglenes hidat használnak majd, aminek építése a napokban zajlik. Horváth István országgyűlési képviselő és Gerő Attila, Sió-agárd polgármestere három évvel ezelőtt ígérte meg, hogy felújítják a hidat. A politikusok a helyi szakemberekkel eredményesen lobbiztak: 452 millió forint értékben megvalósul a rekonstrukció. Gerő Attila polgármester elmondta, a közlekedés fejlődésével egyenes arányban romlott a híd állapota, hiszen több mint 100 évvel ezelőtt nem erre tervezték. Az utolsó órában történik a felújítása, ráadásul a falunak ez az egyetlen kapcsolódási pontja a külvilággal.

Gerő Attila polgármester és az ideiglenes híd
Fotós: Mártonfai Dénes

Elkészülte nagy ajándék lesz az 1300 lakosú településnek. Mint már megírtuk: 2014-ben már megvolt a jogerős építési engedély, ám a finanszírozási keretet – az országos 100 milliárdos keret terhére – mostanra sikerült biztosítani. Az 1894-ben átadott, 35,5 méter hosszú Sió-hidat váltakozó forgalomra tervezték, 30 éve nem volt felújítva, teherbírása megerősítve. A tartószerkezet leromlott, a kocsipályán és a járdákon lokális leszakadások kezdődtek. A kilyukadt részekre ideiglenes acéllemezeket fektetett le a Közút. Ezúttal a főtartókig mindent szétszednek és kicserélnek, ez azt jelenti, hogy az aszfaltréteg is új lesz, mint a vízelvezetés, és a szerkezet is megújul.

Hamarosan használható lesz a jobb oldali ideiglenes híd
Fotós: Mártonfai Dénes

A rekonstrukció alatt az ideiglenes hídon (provizórium) a forgalom egyszerre egy irányban halad, amelyet jelzőlámpás irányítás biztosít majd. A híd teljes hossza a felújítás után sem változik, miként a kocsipálya-szélesség sem. Ám a jövőben súlykorlátozásra nem lesz már szükség. Sióagárd polgármestere elmondta: abban bíznak, hogy az elkövetkező évtizedekben nem okoz nekik fejtörést a híd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!