Természetvédők

2017.09.08. 07:00

Odút készítenek a gyerekekkel az év madarának

Tóth Sándor járja az oktatási intézményeket, szemléltető előadásokat tartva a holtágak, a láprétek, az erdők, a mezők és az ember által lakott területek színes madárvilágáról.

Wessely Gábor

Ötven éve elkötelezett természetvédő Tóth Sándor. A nyugdíjas tanár tíz éve került Tolna megyébe, és bekapcsolódott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szekszárdi csoportjának munkájába. Az idei esztendő a tengelic (tengelice, stiglic néven is ismert) éve. Ez a kis, piros fejű, színes tollú pintyféle madár sokak kedvence. Beszél róla Tóth Sándor gyakran a gyerekeknek óvodai és iskolai foglalkozásokon is.

Tolna megyében meg pláne favorizálni illik a tengelicet, hisz itt van egy Tengelic nevű település! Dr. Kis Ernő kardiológus főorvos, a madarászok szekszárdi csoportjának titkára kezdeményezésére tartottak ott egy konferenciát erről az apró szárnyasról májusban. A nyári ornitológiai táborok főszereplője is a tengelic volt. Most ősszel pedig Tóth Sándor járja az oktatási intézményeket, szemléltető előadásokat tartva a holtágak, a láprétek, az erdők, a mezők és az ember által lakott területek színes madárvilágáról.

A tengelic szívesen fészkel a falvakban, városokban is, ha az élőhelyei megmaradnak, ha nem vágják tövig vissza a bokrokat. Odúkészítésre is megtanítja a gyerekeket a nyugdíjas tanár. Az őszi programot a szekszárdi Kadarka óvodában kezdi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!