Csizmazia Dorka

2017.10.13. 17:30

A Nemzet Tehetséges Fiatal Ösztöndíjasa címet nyerte el Dorka

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében és a Nemzeti Színházban is jelenése van a közeljövőben Csizmazia Dórának. A szekszárdi fiatal lány a művészet és a sport terén is kitűnő eredményekkel bír, így kiérdemelte Nemzet Tehetséges Fiatal Ösztöndíjasa címet.

Hanol Erzsébet

Ismét elnyerte a Nemzet Tehetséges Fiatal Ösztöndíjasa címet Csizmazia Dóra, a Garay Gimnázium tizedik évfolyamos diákja. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiírására beadott pályázata alapjául az elmúlt három év eredményei szolgáltak, amelyeket a művészet és a sport terén ért el. Az elismerést igazoló oklevelet pénteken veheti át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Dóra hétéves kora óta mond verset, és az évek során számos rendezvényen hallhatta őt a közönség, illetve aranyminősítések fémjelzik versenyszerepléseit. Idén négy országos versenyen indult. A Mészöly Miklós Vers- és Prózamondó Versenyen második helyezett lett, Az én Pannóniám, a SoseVolt és a Regősök Húrján versenyekről pedig arany minősítésekkel tért haza. Most először nevezett a háromfordulós Nemzeti VERSeny 2017 országos megmérettetésre is. Az első fordulóba egy videofelvétellel lehetett jelentkezni. Ezen József Attila: Az a szép, régi asszony című versét mondta Dorka, amellyel bejutott a középdöntőbe. Ebben a körben egy versfilmet kellett készítenie. Dóra Bella István: Áni Máni messze néz című versét filmesítette meg, az alkotásra pedig a Youtube-on lehetett voksolni. A kisfilm tetszést aratott, és több mint ezer szavazatot gyűjtve, döntőt ért készítőjének. Ez azt jelenti, hogy Dorka novemberben részt vehet az élő döntőben, amelyet Budapesten, a Nemzeti Színházban rendeznek.

Nagy öröm ez számára, hiszen mint mondta, kevés ideje volt a videók elkészítésére, mivel a tanulás és a művészet mellett a sport tölti ki a napjait. Hetente nyolc edzést teljesít, a hétvégéit pedig kajakversenyeken töltötte a nyáron. Hozzátette: október végéig lesznek vízen, aztán kezdik a keménynek ígérkező alapozást.

A fiatal tehetség hisz abban, hogy az áldozatokkal járó, nehéz munka megtérül, és ezúton is köszönetét fejezi ki edzőinek, Jámbor Attilának és Jámborné Inger Nikolettának. A versmondás terén édesanyja, Csizmazia Ferencné készíti fel. De tehetségét a Magyar Versmondók Egyesületének tagjai, Kiss László, Wiegmann Alfréd, Lutter Imre és Szennik Éva is korán felismerték. Reménység-díjjal, Nívó-díjjal, kiemelt arany minősítéssel ismerték el.

Meghívást kapott a korosztályos válogatott keretbe

Dóri elmondta, hogy jól sikerült számára az évad, de jövőre javítani szeretne az eredményein. Szerepelt idén többek között a Héraklész fizikai felmérőn, amelyen harmadik lett, majd a maratoni magyar bajnokság 15 kilométerén szerzett ezüstérmet egyéniben, és bronzot párosban. Korosztályában, a serdülők országos bajnokságán egyéniben második lett 500 méteren, és ezzel a válogatott keretbe is meghívást kapott, ami új lehetőségeket, válogatott edzőtáborokat jelent számára. A két-három évvel idősebb ifik között is próbára tette magát. A 3x200 méteres váltóban – ahol Bartos Zsófia és Balogh Zsófia voltak a csapattársai – harmadikok lettek. Ezer méteren, a négyes hajóban Nagy Viktóriával, Korsós Zsófiával és Bartos Zsófiával elsők lettek, míg négyezer méteren Balogh Zsófiával, Bartos Zsófiával és Korsós Zsófiával másodikok. Ötszáz méter egyesben Dóra a középdöntőig jutott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!