Éghajlat és kihívások

2017.12.01. 18:10

A tíz legjobb csapat mérte össze tudását a klímavédelmi vetélkedőn

Készül Tolna megye klímastratégiája a megyei önkormányzat koordinálásával. Ehhez kapcsolódóan tartottak Szekszárdon, az I. Béla Gimnáziumban 7-8. osztályosok és középiskolások számára klímavédelmi vetélkedőt.

Szeri Árpád, fotó: beküldött kép

Az első forduló 34 csapatából a legjobb 10 trió került be a november 22-i döntőbe. A versenyzőknek a klímaváltozás globális kihívásai mellett a megyei és helyi klímaproblémákkal kapcsolatos ismereteikről kellett számot adniuk.

Ízelítőül néhány kérdés a három órás megmérettetésből: „Mennyi egy átlagos személygépkocsi szén-dioxid-kibocsátása? Hol tartották a 2015 decemberi klímacsúcsot? Mennyivel nőtt az elmúlt 150 évben a földfelszín átlaghőmérséklete? Mennyi Tolna megye éves átlagos csapadékmennyisége?”

A vetélkedő háromtagú zsűrije – Naszvadi Balázs, a Tolna Megyei Önkormányzat; Baloghné Gaál Zsófia, a Zöldtárs Alapítvány és Rappai Bence, az I. Béla Gimnázium képviseletében – a rendezvény menetét szakmailag végigkísérve közel akkora munkát vállalt magára, mint a diákok a felkészüléskor.

Az általános iskolai győztes a Nagydorogi Széchenyi Sándor Általános Iskola Klímaguruk (Szoboszlai Réka Adél, Kocsis Dóra Kata,

Molnár Bálint) csapata lett, míg a középiskolásoknál a Dunaföldvári Magyar László Gimnázium EMELGÉ nevű triója (Krisztián Kamilla, Tóth Zsófia, Pálfi Anna) szerezte meg az első helyezést. Az ajándékozásra a Zöldtárs Alapítvány biztosított 100 ezer forintos keretet, továbbá az első három helyezett általános iskola és hat felkészítő tanár egy éves National Geographic előfizetést kap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Szervezete támogatásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!