időjárás

2020.05.30. 13:00

Zivatar, jégeső akár még a héten is lehet

Egymást érik a záporok a megyében. Van, ahol jelentősebb mennyiségű, van, ahol pár milliméternyi eső hullott, és van, ahol jégeső is esett.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt napok időjárását egy magassági hidegörvény, vagyis egy ciklon alakította, amely kedvező feltételeket biztosított záporok, zivatarok kialakulásához, tájékoztatta lapunkat dr. Konrád Szilárd, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezető kommunikációs szakértője. A magassági hidegörvényekre, ciklonokra jellemző, hogy területükön a hőmérséklet több fokkal alacsonyabb a környezetükhöz képest, továbbá, hogy a tavaszi, nyári időszakban gyakran felelnek a záporok, zivatarok kialakulásáért.

Hazánkban is ez volt a jellemző időjárási helyzet hétfő óta, hiszen több helyen alakultak ki záporok, a délutáni órákban bárhol kipattanhattak zivatarok, akár búza és borsószem nagyságú jég kíséretében. Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Tehát a nagyobb magasságokban és alacsonyabb hőmérsékleti tartományokban kialakuló jégszemek nem tudtak elolvadni, így a talajszintre is eljutnak.

Kedden a jégkármérséklő rendszer által a megyénkben elhelyezett 37 talajgenerátor mindegyike be volt kapcsolva, hogy segítsen a jégeső elhárításában. Szekszárdon és Fácánkertben pár percig az esővel együtt jég is esett, kedden pedig a délutáni órákban Nakon volt jégeső. Az elkövetkező napokban továbbra is számíthatunk a megyében több helyen záporok, zivatarok kialakulására.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában