Tavaszias karácsony

2022.12.23. 11:30

Enyhülés jön karácsonyra, lehűlés pedig januárra

Idén sem lesz fehér a karácsony, és ez sajnos már biztos.

M. I.

Nem lesz hideg az ünnepek alatt, de eső lehet. Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Épp egy melegfront húzódik majd fölénk, és a hőmérséklet inkább a tavaszt idézi, mint a legszebb téli ünnepet. Nem szokatlan ez, hiszen így volt tavaly és tavalyelőtt is. Hóra és fagyra majd januárban lehet számítani a legfrissebb előrejelzések szerint. Az elmúlt száztíz év során mindössze harmincnyolc alkalommal fordult elő olyan, hogy az ünnep mindhárom napján volt legalább lepelnyi hó és csak tizenkilenc évben volt legalább öt centiméteres hóréteg az ország kétharmadán. Itt érdemes megjegyezni, hogy Tolna megyében ennél is ritkábban volt hó karácsony környékén. Ugyanis amíg az ország északi tájain havazik, nálunk délen legfeljebb az eső esik. 

Az ország hegyvidéki vagy magasabban fekvő területein nagyobb eséllyel fordulhat elő hóesés. Kékestetőn 1951–2010 között szinte minden évben volt hótakaró karácsonykor, azonban 2010-től kezdve összesen négy évben. Tolna megyében utoljára 2007-ben volt igazi havas karácsonyunk. Abban az évben december 15-től fagyosak voltak a napok, ami kitartott egész januárban. A leesett hóréteg tizenöt centis volt szent­este napján. 

Ezt követően volt olyan év, hogy vékony hólepel borította a tájat, például 2011-ben és 2014-ben, de pontosan az ünnepek előtt érkezett egy melegfront, és karácsonyra eltűnt a kevés hó is. A legtöbb karácsonyi mese és történet a 18–19. századból eredeztethető. Ekkor Európa éghajlata hűvösebb és hidegebb volt, mint most. Lassan elfogadjuk, hogy csak a reklámokban és a mesékben fehér mifelénk a karácsony. Dr. Vörös Géza agrárszakmérnök évtizedek óta gyűjti az időjárási adatokat.

Feljegyzései szerint az eddigi leghidegebb tél megyénkben 1987 januárjában volt, amikor többször is mínusz huszonhárom fokot mértek, és napközben sem volt melegebb mínusz tizenkét foknál. Az egyik legszélsőségesebb telet 1993-ban jegyezte fel Vörös Géza, amikor januárban az egyik héten mínusz tizennyolc fokot, míg a következő héten már plusz tizenöt fokot mért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában