Vízpótlás

2022.12.17. 15:43

Szomjazzák a vizet a holtágak

Nemrégiben befejeződött a tolnai holtágak szeptember végén kezdődött vízpótlása – tájékoztatott Beke Zsolt, a KDTVIZIG Tolna Megyei Szakaszmérnökségének vezetője.

S. K.

Duna (Fotó: Molnár Gy.)

Mint azt megírtuk, a Sió duzzasztásával vált lehetővé a vízpótlás, a vízügy szeptember 21-én nyitotta meg a Kutyatanyai-zsilipet, amelyen keresztül érkezett a víz a holtágakba. A pótlás igen alacsony, 393 centiméteres vízállásnál kezdődött, és november végén a Déli-holtág 471, az Északi-holtág 465 centiméteres vízszintjénél fejeződött be. Ezek az értékek nagyjából az üzemi vízszint maximumát jelölik. 

Az utóbbi időszak jelentős esőzései ellenére a vízpótlás leállítása után gyorsan apadni kezdtek a holtágak, két hét alatt 12 centivel csökkent a vízállás. Az elmúlt hétvégi nagy esők hatására azonban valamelyest megint emelkedtek a szintek, december 14-én 461 centimétert mutatott mindkét vízmérce. 

Beke Zsolt úgy ítélte meg, hogy a gyors apadás alapján a környező földterületek talajvízszintje még mindig meglehetősen alacsony, a viszonylag sok csapadék ellenére. Mint mondta, abban lehet bízni, hogy továbbra is lesz bőven csapadék. Ám ha indokolt, és a Duna, vagy a Sió vízállása lehetővé teszi, akár január-februárban is sor kerülhet vízpótlásra. 

Május környékén viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – nagy valószínűséggel ismét duzzasztani fogják a Siót, a halak ívását elősegítendő. Ekkor innen megint juthat majd friss víz a tolnai holtágakba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában