Időjárás

2023.03.26. 21:38

Két figyelmeztető jelzést is kiadtak! Viharos idővel kezdődhet a hét

Egy másod- és egy elsőfokú figyelmeztető jelzést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfőre Tolna vármegye területére.

Az OMSZ által kiadott másodfokú figyelmeztető jelzés szerint a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatják a 90 km/h-t. A meteorológiai szolgálat emellett arra figyelmeztet, hogy 24 óra leforgása alatt több, mint 20 milliméter mennyiségű csapadék hullhat.

A kép illusztráció.

Az OMSZ szinte hazánk egész területére adott ki figyelmeztető jelzést, vagy jelzéseket hétfőre a szél és a várható esőzés miatt. Csak Békés-, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területére nem adtak ki figyelmeztetést a hét első napjára.

Az aktuális figyelmeztető jelzéseket itt tekintheti meg!

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.03.27. hétfő éjfélig

ZIVATAR

Ma az esti óráktól nyugat felől csapadékzóna húzódik fölénk, melyből éjfélig főként a Dunántúlon, az éjszaka második felében a Duna-Tisza közén zivatarok is előfordulhatnak, melyeket szélerősödés kísérhet. Hétfőn napközben elsősorban délnyugati határ mentén lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, melyek lokálisan apró szemű jeget és szélerősödést okozhatnak.

SZÉL

Hétfőn késő délutántól kezdődően egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, nagy területen számíthatunk 70-80 km/h-t meghaladó széllökésekre. Kiemelten a Dunántúl keleti felén, illetve Szabolcsban és a Zemplén környezetében a legerősebb széllökések elérhetik, akár meg is haladhatják a 90 km/h-t, egy-egy helyen a 100 km/h-t is.

ESŐ

A ma este érkező csapadékzónából jelentős mennyiségű - nagyobb területen 20, főként a délnyugati megyékben 30 mm-t meghaladó - csapadék is hullhat. A csapadékzóna súlypontja éjszaka és hétfőn napközben is délnyugatról fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik.

(Megj.: A hétfő esti óráktól előbb az Északi-középhegységben, majd Szabolcsban, valamint Hajdú-Bihar megye északkeleti felében havas esőbe válthat a csapadék, de megmaradó hóréteg nem valószínű.)

2023.03.26. 17:28 Országos Meteorológiai Szolgálat

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában