Egymást érik az frontok

2023.03.11. 07:00

Tíz éve március 15-én esett a hó, beborította a megyét

Lesz-e még fagy, mikortól jön az igazi tavasz? Tél ugyan nem volt, de egyelőre annyira változékony az időjárás, hogy azt sem tudja az ember, hogyan öltözzön fel reggel. Csütörtökön este például jégeső pásztázta végig megyénk keleti felét, Dombóvár és Bonyhád között, ami így március közepén szokatlan jelenség.

Mauthner Ilona

Bakó Zsóka családjának Györe határában van kajszibarackosa, a korai fajták már javában virágoznak, kérdés, lesz-e rajtuk termés?

Fotó: Makovics Kornél

Csütörtökön az esti órákban villámlással, menydörgéssel kísért vihar vonult át megyénken. Dombóvár és Bonyhád vonalában jégeső is esett, Bonyhád térségében a több. A villámlás, jégeső márciusban nem megszokott jelenség – bár az idén erre már februárban is volt példa. Nem véletlen, hogy az országot lefedő jégkármérséklő rendszer is április közepétől üzemel csak, igaz pár éve még május 1-től kapcsolták csak be a generátorokat. 

A klíma változását az is jól jelzi, hogy az elmúlt öt évben jellemzően a tél enyhe volt, márciusban és áprilisban pedig egy-egy hidegfront betörése még havat is hozott. Ez leginkább a gyümölcstermelőknek okoz gondot.

– Tizenegy éve telepítettünk nagyon korán beérő kajszibarackfákat, de sajnos az elmúlt években nem nagyon tudtunk ezekről gyümölcsöt szedni – mondta Bakó Zsóka, akinek a családja Györe határában közel húsz hektár gyümölcsösben gazdálkodik, ebből 13 hektár barackos. Tegnap ők is kaptak a jégesőből, szerencsére nem sokat, tette hozzá. A korai fajtákat sorra cserélik le, mert nem váltak be, annak ellenére, hogy eddig is igyekeztek védekezni a fagy ellen. Idén szélgéppel egészült ki a gépparkjuk, amelynek a segítségével 2-2,5 fokot tudnak emelni a hőmérsékleten. Még legalább egy hónapig izgulhatnak az időjárás miatt, hogy a gyümölcsfák termését megőrizhessék, tette hozzá.

De nem csak a mezőgazdaságban dolgozókat érdekli az időjárás, bár kétségtelen őket anyagilag is érinti, hogy lesz-e még fagy, netán hó. 

A meteorológusok mindig elmondják, hogy felelőtlenség hónapokkal előre kijelenteni, milyen lesz az időjárás egy adott napon. Azonban a hosszú távú előrejelzésre is igény van. Nem véletlen, hogy annyi intézet – az amerikai NASA, a brit, japán és orosz meteorológiai intézetek – készít hosszú távú előrejelzéseket. Van olyan, aki a statisztikákra esküszik, van, aki a különböző hatásokat – például óceánok hőmérséklete, hótakaró mennyisége, ciklonok vonulása – figyeli, és ebből állítja össze a következtetését.

Az amerikai és az európai meteorológiai hivatalok azt tervezik, hogy az eddiginél több új műholdat juttatnak majd a világűrbe, melyek segítségével az előrejelzések megbízhatósága akár két hétre is kiterjedhet.

A mostani számítások szerint a következő napokban egymást váltják az időjárási frontok. Hétfőn melegfront jön, szerdán hideg. Március 20-a környékétől lesz tartósabban meleg az idő. A tavalyi évhez képest több csapadék várható áprilisban és májusban is. A nyár rendkívül forró és hosszú lesz.

Tíz éve esett a hó március 15-én

A rendkívüli időjárást – legyen az télen vagy nyáron – mindig jobban megjegyzi az ember. Ki ne emlékezne rá, amikor tíz éve, március 15-én akkora hó esett, hogy autók akadtak el az úton. Az eddigi leghidegebb tél – mióta jegyzik a hőmérsékleteket – Tolna vármegyében 1987 januárjában volt, ekkor többször is mínusz huszonhárom fokot mértek, és napközben sem mutatott többet a hőmérő higanyszála mínusz tizenkét foknál.

Tolnában utoljára 2012-ben volt igazán kemény a tél, január második fele, illetve az egész február hónap havas volt, többször közelítette meg a mínusz húsz fokot az éjszakai hideg, majd márciusban hirtelen jött a meleg. Visszafelé haladva az időben 2003-ban január 9-től egészen március 6-ig tartott a hosszú tél, 28-40 centiméteres hó borította a földeket. Az 1993-as év márciusának első hetében minden nap esett a hó, és majdnem olyan hideg volt, mint februárban, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában