Gondot okoz

2024.01.02. 18:00

A megye déli felén van belvíz, hiányzik a fagyos időjárás

Idén nem vált be a népi időjóslás, Katalin hiába locsogott, a karácsony nem hozott fagyot, havat pedig még annyira sem. Esőből viszont volt bőven vármegyénkben az elmúlt egy hónap alatt, jelenleg több mint száz milliméternyit jegyeztek fel. A vármegye déli felében pillanatnyilag a belvíz okoz gondot.

Mauthner Ilona

Kocsis János szerint egy darabig tartósan magas lesz a vízszint Furkópuszta környékén

Fotó: Makovics Kornél

Pár fokot ugyan hűlt az idő – főleg éjszakára –, de napközben a plusz 10-12 fok körüli meleg a kórokozók, kártevők ritkulását nem oldja meg. Egyelőre hóra nem lehet számítani az előrejelzés szerint. Idén sem volt fehér a karácsony, nemcsak a hó hiányzik, de még a dér sem igen színezte be a határt.

Egymást érték az árhullámok

Az elmúlt napokban a hőmérséklet inkább a kora tavaszt idézte. Az utóbbi tíz nap során legalább 10 Celsius-fokkal volt enyhébb idő az átlagosnál. Ilyen tartósan az ennyire enyhe idő rendkívül ritka. Az elmúlt hetekben egymást érték a mediterrán ciklonok, jelentős mennyiségű csapadékot hozva. 

A hazai folyókon árhullámok vonulnak le, a talaj felszínközeli rétege országszerte vizes, sáros, sőt sok helyen a vármegyében már belvízfoltok is kialakultak.

Sár is van, belvíz is van a földeken

Takács Attila bátaszéki gazdálkodónak a Sárközben több hektárnyi szántóföldje is van. Mint mondta, Alsónyéken, Bátán, Sárpilisen is vannak területei, ahol repcét és búzát vetett még ősszel. Egyelőre inkább csak sárosak a földek, de még belvízről nem lehet beszélni. A pockok nagyobb kárt okoznak, hiába védekeznek ellenük. Hiányzik egy tartósabb fagy, az jót tenne a kórokozók, kártevők ritkításának is.

Kocsis János, fiatal bátai gazdálkodónak a furkópusztai határban van egy területe, melynek húsz százalékát öntötte el a belvíz. Évek óta nem volt erre példa. 

– Kiöntött a Sárvíz folyó és a Balaton vízének a leengedése is további gondot okozhat. Megtelik a Szekszárd-Bátai főcsatorna. Mi vagyunk a lavór alján, úgy tűnik egy darabig tartósan magas lesz a vízszint, így nem tudunk mit csinálni a belvízzel – mondta Kocsis János.

Fotó: Makovics Kornél

Nagy gond az is, hogy több gazdálkodó elszántotta az árkokat, melyek gyakorlatilag így megszűntek létezni. Így a belvíz nem tud hová lehúzódni, és sajnos a töltések karbantartására sem fordítottak sok gondot az elmúlt években, tette hozzá a fiatal gazdálkodó. Terveik szerint a most részben víz alatt lévő területekre majd tavasszal kukoricát szeretnének vetni. 

Fagyra, hótakaróra nincs kilátás

December végén, január elején az ideális időjárás a fagypont körüli hőmérséklet lenne napközben is, ami a növényeknél elősegíti a mélynyugalmi állapotot, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök.

A következő napokban mérséklődik ugyan a hőmérséklet, de az előrejelzések szerint január végéig napközben is marad a plusz 3-4 fok. Összefüggő, megmaradó hóréteg kialakulására egyelőre nincs esély.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában