Különös év

2024.01.06. 16:20

Évtizedek óta nem történt ilyen az időjárással

Legutoljára az 1960-es években tapasztaltak olyat a hazai időjárásban, mint ami 2023-ban történt.

Bencze Péter

Nem voltak ritkák a viharok sem

Fotó: Makovics Kornél

Tavaly az év utolsó két hónapjában országosan az előzetes adatok alapján 190,9 milliméter csapadék esett, ami a harmadik legnagyobb érték a 20. század eleje óta, csak 1965-ben (196,1 milliméter) és 1952-ben (207,1 milliméter) volt ennél több a november-decemberi kéthavi csapadékmennyiség Magyarországon – írta a HungaroMet Nonprofit Zrt. az elmúlt hónapról készített összegzésében. 

De nem csak emiatt volt különleges év a tavalyi: múlt esztendő decembere a tizedik legcsapadékosabb volt 1901 óta, az év utolsó hónapjában országos átlagban 83,9 milliméter eső esett. A tavalyi év decemberének középhőmérséklete országos átlagban 2,7 Celsius-fok volt, ami 2,2 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát. 

A hónap első harmada még a szokásosnál is hidegebb volt, majd december második fele rendkívül enyhe időt hozott, és összességében nagyon enyhe decemberen vagyunk túl. Az ország déli felén általában meghaladta a 3 fokot, helyenként a 4 fokot is elérte a középhőmérséklet, míg fagypont közeli havi átlagérték csak az Északi-középhegység térségében fordult elő – írták. 

A kilencedik legcsapadékosabb november után a csapadékos időjárás decemberben is folytatódott, és a decemberi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 83,9 milliméter volt, ami a 45,6 milliméteres átlagot 84 százalékkal haladja meg, és ezzel a tizedik legcsapadékosabb december lett országosan 1901 óta. A legtöbb - 150 milliméter körüli – havi csapadékot a Dunántúli-középhegység térségében, a legkevesebbet – 50 milliméter alatt – a Bükktől északra mérték.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában