Ítéletidő

2024.06.04. 16:15

Elsodort a víz két gyereket Kurd határában

Nem kímélte a hétfő délutáni, esti időjárás Tolna vármegyét. Kurd is azon települések közé tartozik, amelyeket elöntött a víz. A Gyulaj felé vezető úton ráadásul két gyereket is magával ragadott.

Révészné Hanol Erzsébet

Tájkép csata után. Kurd határa, miután csillapodott az esőzés

Forrás: Beküldött kép

Elsodort két gyereket víz a hétfői heves esőzés nyomán kialakult erős vízátfolyásban a Kurd és Gyulaj közötti úton. Müller János, előbbi település polgármestere, a falu önkéntes tűzoltó egyesületének tiszteletbeli parancsnoka elmondta, hogy nagy esők idején rendre hatalmas vízmennyiség zúdul a két település közötti útra a környező földekről. Így történt ez most is. Autóbusszal utazott arra két felnőtt és két gyerek, akik leszálltak a járműről, hogy gyalogosan folytassák az útjukat, de a gyerekek nem bírtak az erős sodrással, és magával ragadta őket a víz.

Kurd határa, miután csillapodott az esőzés
Tájkép csata után. Kurd határa, miután csillapodott az esőzés
Forrás: Beküldött  kép

Hamar a helyszínre értek Kurd önkéntes tűzoltói

Müller János azt mondta, hogy rendkívül gyorsan, riasztástól számítva 5-6 percen belül a helyszínen voltak. Ő és a szintén önkéntes tűzoltó fia vetették bele magukat a vízbe, és mentőkötél segítségével kihúzták a fiatalabb, tíz év körüli fiút, aki a szemtanúk elmondása alapján többször alábukott, kétségbe esve küzdött, mígnem meg tudott kapaszkodni az árok széli növényekben, gyökerekben. Miután partra vitték az áthűlt gyermeket, a mentők kiérkezéséig beültették a tűzoltóautóba és plédekbe takarták. Az idősebb, 15 év körüli fiú a túlsó oldalon ki tudott kapaszkodni. Volt, ahol a víz mintegy egy méter magasan hömpölygött, de a tűzoltóautó biztonsággal át tudott kelni rajta a gyerekért. Egy darabig kérdéses volt, hogy egy harmadik személy is bajban lehet, de a szemtanúk hamar tisztázták, hogy nincs más veszélyben. A faluvezető hozzátette, hogy a kisebbik gyermeket a mentők kórházba szállították, úgy tudja, sok iszapot nyelt, amíg a túlélésért küzdött.

Életmentés után vízszívatás

A sikeres életmentés után vízszivattyúzáshoz vonultak a kurdi önkéntes tűzoltók. A Hunyadi utca nyugati oldalán ugyanis hamar megtelt az árok esővízzel, ami így több lakóház udvarára is betört. A helyzet megoldása érdekében a nyugati oldalról a keletibe kezdték szivattyúzni vizet, ám rövid idő alatt kiegyenlítődött a kettő. Ennek többek között az az oka, hogy a kapubejárók alatti hídgyűrűk leszűkültek a sok hordaléktól, így ezek tisztításáról már kedden délután gondoskodott az önkormányzat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában