bírósági ítélet

2018.09.18. 14:00

Két ember életébe került az, hogy rendszeresen ivott

Helybenhagyta a kedden a Pécsi Ítélőtábla egy férfinak a nyolc és fél évi börtönbüntetését, aki 2015-ben ittasan, kábítószer hatása alatt balesetet okozott, amelyben az utasa életét vesztette, 2016-ban pedig szintén ittasan megütött egy férfit, aki az elesés következtében szerzett sérüléseibe a kórházban belehalt.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Három éve, 2015. október 5-én történt, hogy egy 22 éves, büntetett előéletű, Tolna megyei férfi, akinek nem is volt jogosítványa, éjszaka beült az apja tulajdonában lévő gépkocsiba, és azt az engedélye nélkül elvitte. A férfi úgy vezetett, hogy napközben sört és kábítószert is fogyasztott. Éjszaka két utast szállított Szekszárdon, illetve a környékén, összesen több mint hatvan kilométernyi távolságot megtéve. Október 6-án 9 órakor a megengedett legnagyobb sebességet túllépve 95-100 km/órás tempóban haladt, amikor egy útkanyarulatban kisodródott, és az út menti fás-bozótos területen egy fának csapódott. A balesetben a gépkocsi jobb első ülésén utazó sértett olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítása közben életét vesztette. A hátsó ülésen ülő utas nyolc napon túl gyógyuló, a vádlott pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Ebben az időpontban a vádlott vérében 1,33 g/l ezrelék etilalkohol koncentráció volt, a férfi vezetési képességét az elfogyasztott kábítószer is befolyásolta.

2016. július 30-án történt, hogy a vádlott Szekszárdon találkozott B. L. sértettel. Együtt italoztak, majd a sértett kezdeményezésére egy közeli faluba, a sértett lakóhelyére utaztak, ahol tovább folytatták az italozást. A sértett kérésére, az általa átadott pénzből a vádlott kétszer is vásárolt italt egy presszóban. A visszajáró pénzt mindkét alkalommal visszaadta a sértettnek.

Miután a presszóban ittasságuk miatt már nem szolgálták ki őket, a szeszes ital hatása alatt a két férfi a sértett lakása felé indult. Útközben a vádlott azt ígérte neki, hogy szerez nőt, ha fizet érte. A sértett egy idő után már nem kívánta tovább a vádlott társaságát, ezért felszólította, hogy ne kövesse. A vádlott azonban pénzt akart szerezni tőle, ezért továbbra is vele ment, és egyre hangosabban követelte, hogy adjon neki pénzt. A hangos szóváltás közben a vádlott a sértett ruházatát megfogva rángatta a férfit. A közelben lakók, hallva az ordítozást, közbeléptek, és felszólították a két férfit, hogy hagyják abba a vitát. Ekkor a vádlott felugrott a kerítésre és az őket csitítani próbáló tanút veréssel fenyegette meg. A sértettet pedig a pénzének megszerzése érdekében legalább egyszer nagy erővel pofon ütötte, majd kikapta a kezéből a tízezer forintost, és elszaladt. A sértett az ütéstől hanyatt esett, fejét a betonburkolatú járdába ütötte, amelynek következtében az arcán nyolc napon túl gyógyuló, csonttöréssel, valamint zúzódással és vérbeszűrődéssel járó sérüléseket szenvedett, az elesés miatt pedig súlyos agyzúzódása és koponyasérülése keletkezett. A mentők kórházba szállították, de az azonnali műtét ellenére az agyzúzódás és agyroncsolódás következtében meghalt.

A Szekszárdi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki halált okozó testi sértés, rablás és halált okozó ittas járművezetés bűntettében. Mindezekért az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék halmazati büntetésül 8 év 6 hónap börtönre, 6 év járművezetéstől és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott enyhítésért, a védője részben felmentésért, részben enyhítésért jelentett be fellebbezést, a Pécsi Ítélőtábla azonban kedden helyben hagyta az ítéletet, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában