Hatszézezer forint pénzbüntetés

2018.10.25. 07:00

Sokba került a vádlottnak, hogy elvitte más autóját

Sikkasztás miatt mondott ki bűnösnek egy férfit a Tamási Járásbíróság, ezért pénzbüntetésre ítélte. A vádlott elvitte, sajátjaként használta másnak a furgonját, nem adta vissza, és nem is fizetett érte.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek a 40 éves vádlottat a Tamási Járásbíróság, és 300 napi tétel pénzbüntetésre ítélte. A napi tétel összegét 2000 forintban határozták meg. Ha a vádlott saját hibájából nem fizetné meg az így kiszabott 600 ezer forintot, akkor azt vagy a hátralévő részét fogházra kell átváltoztatni. A vádlott köteles megfizetni a több mint százezer forint bűnügyi költséget is.

A férfi már többször volt büntetve. A drogozás, csalás és csalás kísérlete miatt kiszabott büntetéseket az akkor még Tolna Megyei Bíróság hét év négy hónap összbüntetésbe foglalta, és további hét évre eltiltotta a férfit a közügyek gyakorlásától. Elítélték már lopásért külföldön, itthon pedig kétszer is, hamis vád miatt.

Jelen büntetőügy sértettje 2013-tól lízingelt egy csukott áruszállító járművet, amely 2016 őszén elromlott. A vádlott felajánlotta, hogy szervizbe viteti az autót, hogy kiderüljön, mennyibe kerül a javíttatása. Ez meg is történt, az autót azonban nem adta vissza. A lízingelővel abban állapodtak meg, hogy ő pedig megkérdezi, mennyi tartozás van még az autón. Amikor kiderült, hogy ez az összeg 900 ezer forint, a lízingelő azt kérte, hogy a vádlott vagy fizesse ki ezt az összeget, vagy vigye vissza az autót.

A rendőrség adta vissza az autót

A vádlott tehát nem adta vissza az autót, és a 900 ezer forint töredékét, mindösszesen 38 ezer forintot utalt át a sértettnek. A továbbiakban a telefonhívásokat nem fogadta, majd teljesen elérhetetlenné vált, az autót pedig ismeretlen helyre vitte. Hogy hol van a gépkocsi, azt megtudta ugyan a tulajdonos, de nem sikerült visszaszereznie. A sértett feljelentése nyomán a rendőrség lefoglalta és visszaadta a gépkocsit, amellyel a vádlott azt megelőzően sajátjaként rendelkezett. A kár értéke nem haladta meg a félmillió forintot, s az is megtérült. Enyhítő körülménynek tekintette a bíróság egyebek közt a büntető eljárás elhúzódását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában