bírósági ítélet

2018.12.03. 14:00

Jogerősen kilenc év fegyházbüntetésre ítéltek el egy rablót

Csak az elkövetett bűncselekmény minősítésében változtatta meg a Szekszárdi Törvényszék másodfokú ítéletében a dunaszentgyörgyi rablás ügyében első fokon eljáró Paksi Járásbíróság ítéletét.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Szekszárdi Törvényszék jogerős ítéletében bűnösnek mondott ki egy vádlottat, akit halmazati büntetésül 9 év fegyházra és a közügyek gyakorlásától 8 évi eltiltásra ítélt.

A vádlott 2017. április 3-án a reggeli órákban Dunaszentgyörgyön lebontotta a szomszéd kerítését, és annak melléképületéből különböző zártszelvényeket és vasat tulajdonított el mintegy 5 ezer forint értékben. Pár nappal később, az esti órákban váratlanul megjelent a 79 éves férfi házában, ahol a sértett egy barátjával italozott, akit a vádlott korábbról ismert. A vádlott a magával vitt műanyag üvegben lévő borral kínálgatta a sértettet és barátját, de ő maga egyáltalán nem ivott, hanem megvárta azt, amíg a másik két férfi erősen leittasodik. Ekkor körbenézett a lakásban, és kivett a sértett kabátjából 3 ezer forintot. Amikor a házigazda észrevette, hogy a vádlott a lakásban kutat, elzavarta az ingatlanból.

A vádlott azonban visszatért oly módon, hogy betörte a bejárati ajtó üvegét, a zárat belülről kinyitotta, majd ismét bement a házba, ahol először pofon ütötte a sértett barátját, aki megpróbált közbeavatkozni, majd az idős, nehézkesen mozgó házigazdától pénzt követelt. A férfi megpróbált védekezni a várható támadás ellen, és a vádlott felé rúgott, aki megrántotta a sértett lábát, majd a már földön fekvő embert még legalább háromszor olyan nagy erővel orrba vágta, hogy a megtámadottnak eltörött az orrcsontja.

Az idős férfi a földön kúszva próbált menekülni a vádlott elől, aki a szobába is követte, ahol némi kutatás után megtalálta egy mappában a sértett megtakarított 240 ezer forintját, amit el is tett. Ezt követően, meglepő fordulattal, felsegítette a földről a sértettet, az ágyra fektette, sőt egy ruhával letörölte a vért az arcáról, majd elhagyta az ingatlant. Másnap a házi gondozó intézkedett az áldozat kórházba szállításáról.

Enyhítő és súlyosító körülmények

Védekezésre idős koránál fogva csak korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás, súlyos testi sértés, éjjel, erőszakot alkalmazva elkövetett magánlaksértés bűntettében és lopás vétségében találta bűnösnek a vádlottat a bíróság. A 9 év fegyházbüntetésen kívül a törvényszék egy korábbi, 6 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésének végrehajtását is elrendelte. Az ítélet kizárja a férfit a feltételes szabadság kedvezményéből.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott részleges beismerő vallomását és megbánó magatartását. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazat tényét, valamint a vádlott személyében rejlő, a társadalomra nézve kiemelt veszélyességet, nevezetesen többszörösen büntetett előéletét és azt, hogy ezt az erőszakos bűncselekményt egy korábbi felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában