bírósági ítélet

2019.01.21. 11:30

Lopásokból élt meg a társaság, tetemes a bűnlajstromuk

Rengeteg bosszúságot okozott a sértetteknek a hét vádlott, akik közül hatan loptak mindent, amit értek 2016 novembere és 2017 május vége között. A hetedik vádlott az orgazda volt. Mindannyian beismerték a bűncselekmények elkövetését és lemondtak a tárgyalás jogáról.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

 

A vádlottak jórészt egy lakcímen, vagy egymás szomszédságában laktak, testvéri, szomszédi, ismerősi viszonyban álltak. A bűncselekményeket különféle összetételben követték el. Ezért a lopás minősítései is különbözőek, hol társtettesként, hol bűnsegédként, hol felbujtóként szerepeltek. Három fiatalkorú vádlott büntetlen előéletű, ugyanakkor ketten közülük hátrányos jogkövetkezmények alatt állnak. Nem egyszer álltak már bíróság előtt, de vagy megúszták közérdekű munkával, vagy pedig a felfüggesztett büntetésük ideje alatt nem követtek el újabb bűncselekményt. Iskolába alig járnak, az egyiket védelembe vették, de ideiglenes gondozási helyéről rendszeresen megszökik. A bűncselekmény idején már nagykorúak életkora 19 és 44 éves kor közé esik.

Bűnlajstromuk tetemes. Az egyik vádlott például ellopott egy női kerékpárt, majd eladta. A több mint 21 ezer forintos kár megtérült, mert a tulajdonosa az utcán felismerte, a rendőrség pedig visszaadta a tulajdonosának. Két fiatalkorú ellopott egy nyolcvanezer forint értékű lezáratlan motorbiciklit. Ez esetben a motor sorsa volt kalandos, ugyanis az ügyben orgazdaként elítélt férfi megvette ötezer forintért, tudva, hogy lopott holmi, majd tőle egy rokon vásárolta meg 35 ezer forintért. A motort is lefoglalta a rendőrség és a sértettnek kiadta.

Hárman loptak például faaprítékot. A kerítésen bemásztak egy magántulajdonú telepre, és ha már ott voltak, elvittek nyolc alumíniumfelnire szerelt nyári gumit. Ez esetben is megtérült a kár, mert az orgazdánál még értékesítés előtt megtalálta a rendőrség. Az egyik fiatalkorút elítélték tettleges becsületsértésért is, mert az utcán némi vita után pofon ütött egy fiút. Két vádlott lopott például fémhulladékot mintegy 99 ezer forint értékben. A sértett kérte a kára megtérítését, ugyanis a fémtárgyak deformálódtak. A vádlottak megfizették a kárt. A strandon megtalálták egy német állampolgár autókulcsát és a kocsijából elloptak 550 ezer forintot, 200 eurót és 19 doboz cigarettát. Az akcióban hárman vettek részt, akik ezt követően cipőket ruhákat, telefont, tévékészüléket is vásároltak.

A bíróság az egyik fiatalkorút egy év, a másikat 8 hónap fiatalkorúak fogházára ítélte, 3, illetve 2 év próbaidőre felfüggesztve, a harmadikat pedig 1 év 6 hónap próbára bocsátotta és elrendelték pártfogó felügyeletüket. Egy vádlott 8 hónap börtönt kapott 2 évre, egy másik mint különös visszaeső 1 év börtönbüntetést kapott 3 évre felfüggesztve, a harmadikat pedig 6 hónap börtönre ítélték 2 év próbaidőre felfüggesztve. A hetedik vádlottat 120 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában