vádemelés

2019.06.25. 11:30

Többek között lopott, rabolt, közokiratot hamisított a szekszárdi férfi

Finoman fogalmazva is tetemes annak a jelenleg is letartóztatásban lévő, többszörösen büntetett előéletű szekszárdi férfinak a bűnlajstroma, akivel szemben az ügyészség, egyebek mellett fegyházbüntetés kiszabását szorgalmazza a bíróságnál.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Tizennyolc rendbeli, többféle bűncselekmény elkövetése miatt emelt vádat egy 38 éves szekszárdi férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség. A vádlottat európai elfogatóparancs alapján fogták el, jelenleg is letartóztatásban van. A vádiratban szereplő bűncselekmények között szerepel rablás, több lopás, jármű önkényes elvétele, hamis vád, közokirat-hamisítás és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés is. Ezeket a bűncselekményeket a férfi 2015. elején egy hónap alatt követte el, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vád szerint a férfi besurrant a Heves megyei Halmajugrán a polgármesteri hivatalba, ahonnan 30 ezer forintot és iratokat, Szekszárdon pedig az egyik középiskola szalagtűző báljáról az egyik tanuló mobiltelefonját és iratait lopta el. Pécsett egy üzletből az eladó irattárcáját vette el a pultról, melyben pénz és személyes iratok voltak. Másnap, szintén Pécsett, egy autókereskedésbe ment be, ahol beült egy szervizelésre váró, a bejárat közelében álló nyitott autóba. Mivel az indítókulcs is benne volt, elhajtott a belváros irányába. A telepen dolgozók egy útkereszteződésnél érték utol, ahol lefulladt az autóval, majd feltartóztatták és visszakísérték a kereskedésbe. A vádlott érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik, de az autóban kárt nem okozott. A kiérkező és őt igazoltató rendőröknek, majd a Pécsi Rendőrkapitányságon a kihallgatása során nem a saját, hanem a Halmajugrán lakó féltestvérére személyi igazolványát mutatta fel. A kihallgatásról felvett jegyzőkönyvön és valamennyi egyéb iraton is a féltestvére nevét hamisította alá a vádlott, emiatt a közokiratokba valótlan adatok kerültek.

A vádlott Pécsett egy ügyvédi irodába is bement lopni, ahol a tárgyalóhelyiségbe besurranva az asztalról elvitte a másik szobában tartózkodó sértett pénzét. Másnap már Székesfehérváron egy üzletház személyzeti öltözőjéből vett el egy pénztárcát a benne lévő 25 ezer forinttal. Két nap múlva, ismét Pécsett, egy üzlet raktárhelyiségéből a biztonsági őr övtáskáját tulajdonította el készpénzzel, mobiltelefonnal és iratokkal együtt. Röviddel az elkövetés után ebben az esetben is elfogták. Személyazonosságát az eljáró rendőrök előtt és a jegyzőkönyv felvételekor szintén a féltestvére irataival igazolta. Körülbelül egy hét múlva már Dunaújvárosban, a kórház egyik nővérszobájába surrant be, és egy szekrényből pénztárcát, készpénzt, mobiltelefont, iratokat és bankkártyát lopott el.

Végül 2015. február 21-én este Szekszárd központjában követett egy gyalogosan hazafelé tartó nőt, majd amikor a sértett hátrafordult, megkérdezte tőle, mennyi az idő. Amikor a nő a mobiltelefonját használva megmondta a pontos időt, a vádlott egy 20-25 cm hosszú fa eszközzel megütötte a sértett arcát, kitépte a kezéből a táskáját, két kisebb ütést mért a hátára és elfutott. A táskában telefon, pénztárca, készpénz, bankkártya és iratok voltak.

A vádlott többszörös visszaeső, Magyarországon és külföldön is több alkalommal elítélték. Vele szemben az ügyészség fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, a közügyek gyakorlásától, valamint a „B” kategóriába tartozó járművek vezetésétől való eltiltását, Pécs és Dunaújváros települések közigazgatási területéről való kitiltását, valamint vagyonelkobzást szorgalmaz a Szekszárdi Járásbíróságnál. Indítványt tett az ügyészség a vádlott letartóztatásának fenntartására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában