elismerés

2020.04.15. 14:00

Alapelveit betartja, és meg is követeli

Csorba Szilárd rendőr alezredesnek, a Szekszárdi Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettesének, bűnügyi osztályvezetőnek március 15-e alkalmából a belügyminiszter az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője kezdeményezésére eredményes szolgálati tevékenysége elismeréseként emléktárgyat adományozott.

Ihárosi Ibolya

Fotó: TMRFK

– Minek szól az elismerés?

– A megyei főkapitányságon dolgozó kollégáknak éppúgy, mint a többi kapitányságon dolgozónak – mondja Csorba Szilárd. – Mindannyian elhivatottak, és minden szinten a szakmai maximumot hozzák. Ennek köszönhetően Tolna megyében magas színvonalú a bűnügyi munka. Természetesen ez a többi területről is elmondható, hiszen Tolna – az eredményességi mutatók alapján – csaknem minden szakterületen országos szinten is előkelő helyen szerepel.

– Mely alapelvek vezérlik?

– Törvényesség, időszerűség, szakszerűség, alaposság. Ezek betartását követelem meg saját magamtól és a kollégáimtól is.

– Bűnügyi osztályvezetőként mit szeretne elérni?

– Azokat az eredményeket, amelyeket a rendőrkapitányságon már elértek, mindenképpen szeretném megtartani, mert ezek nagyon jók. Bizonyos pontokon azonban még lehet javulást elérni. Ilyen például a nyomozások időszerűsége. Más területeken ez már nem lehetséges, hiszen például a rablások nyomozási eredményessége az elmúlt évben 100 százalékos volt.

– Vannak-e olyan speciális módszerek, amelyek alkalmazásával tovább csökkenthető a bűncselekmények száma?

– A bűncselekmények számának az alakulása nem kizárólag a rendőrségtől függ, hiszen a bűnözés társadalmi jelenség. A bűnmegelőzési munka azonban hozzájárul ahhoz, hogy az emberek maguk is tegyenek annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá. Ha eredményes a felderítés, akkor pedig az elkövetők azt látják, hogy nem érdemes bűncselekményt elkövetni, mert utoléri őket az igazságszolgáltatás.

– Melyek voltak eddigi pályafutásának a legérdekesebb esetei?

– Az utolsó másfél évben mindenképpen a két emberölés. A gyilkosságok felderítése a szakma csúcsát jelenti, ugyanakkor szerencsére megyénkben rendkívül alacsony az emberölések száma. Munkánk eredményességét a felderítés, illetve a vádemelés, majd pedig az ezt követő jogerős bírósági ítélet jelenti. Ha ez sikerül, arra büszke lehet, aki az ügyben konkrétan részt vett, de az a vezető is, aki felügyelte a folyamatot.

– Mit csinál legszívesebben a szabadidejében?

– Család, Balaton, horgászat, mert a vízparton csend van, nyugalom, nem csörögnek a telefonok, tehát pont az ellentéte a munkánkból adódó pörgésnek.

– Van-e kedvenc filmje?

– Szeretem a bűnügyi filmeket, emlékezetesek például az Ötvös Csöpiről szólók.

– Ezek és külföldi bűnügyi filmek mennyiben felelnek meg a valóságnak?

– Természetesen van némi valóságalapjuk ezeknek a történeteknek, meg persze túlzások is akadnak bennük. Lényeg, hogy ki tudjon kapcsolni és szórakoztasson.

Szakmai pályafutás röviden

Csorba Szilárd 1977-ben született Baján. Gyermekkorától kezdve rendőr szeretett volna lenni. A kaposvári tanítóképzőt elvégezve a Szekszárdi Rendőrkapitányság munkatársa lett, 2001 augusztusában. Munka mellett végezte el a tiszti átképzőt. Rövid ideig vizsgálóként dolgozott, majd nyomozó lett. 2006-ban főnyomozónak, 2007-ben kiemelt főnyomozónak nevezték ki, egyben a betörési csoport vezetőjévé és a nyomozó alosztály helyettes vezetőjévé. 2013 februárjától a nyomozó alosztály vezetője, majd 2016. március 1-től 2018.április 30-ig a Tolnai Rendőrőrs parancsnoka volt. 2007-ben megkapta a szekszárdi Év rendőre elismerést, 2012-ben a Szőlő-Szem Mozgalom díját érdemelte ki. 2018. május 1. és 2020. február 29. között a megyei főkapitányság bűnügyi osztályvezetőjeként dolgozott. 2005 óta nős, felesége újságíró-szerkesztő, egy lányuk és egy fiuk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában