vádemelés

2020.08.22. 18:00

Bedrogozva vezette a műszaki nélküli autót

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat egy 24 éves helyi férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádlott tavaly december 22-én este 11 óra után, az általa vezetett, de nem a saját tulajdonában lévő és érvényes műszaki vizsgával sem rendelkező személyautóval közlekedett Szekszárdon, amikor megállították a rendőrjárőrök, akik az autóban kábítószergyanús anyagot találtak, ezért a vádlottnál gyorstesztet alkalmaztak, amely pozitív értéket jelzett. A férfit ezután vér- és vizeletminta-vétel céljából előállították az orvosi ügyeletre. A vérmintából az igazságügyi szakértői vizsgálat mesterségesen előállított vegyületet, úgynevezett szintetikus kannabinoidot mutatott ki, amely új pszichoaktív anyagnak minősül. Az anyag erős aktiváló hatást fejt ki a központi idegrendszer meghatározott receptorain. Az anyag többek között időérzékelési zavart, csökkent motoros funkciókat, magas szívfrekvenciát, hányingert és agresszív viselkedést okozhat. Ezek mindegyike rontja a gépjármű biztonságos vezetéséhez szükséges képességeket.

A vádlott délután 5 óra körül szívott szintetikus anyagot tartalmazó cigarettát, majd a KRESZ szabályait megszegve, bódult állapotban vett részt a közúti közlekedésben. Mivel a jogosítványa nem volt nála, azt később a kormányhivatal visszavonta. A büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben az ügyészség, tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabását és a közúti járművek vezetésétől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában