bűnügyi statisztika

2020.08.01. 13:00

Tolna megyében sem ritka a zaklatás

TEOL

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt hónapokban több zaklatási esetről is hírt adtunk a rendőrségi közlések nyomán. Egy Domboriban élő nő és élettársa szomszédjuk ismerőse ellen tett feljelentést, mert az rendszeresen zaklatta őket azzal, hogy éjszakákba nyúlóan folyamatosan hangosan hallgatja a zenét és hangoskodik, és amikor részeg, mindkettőjükkel folyamatosan kötekedik, fenyegetőzik és agresszíven viselkedik.

Egy györkönyi férfi és Pakson élő barátnője pedig az asszony volt élettársa ellen tett feljelentést, aki több hónapon át rendszeresen fenyegette őket. Mindkettejüket számos alkalommal hívogatta telefonon, valamint több száz sms-t, illetve képüzeneteket is küldözgetett nekik verést helyezve kilátásba.

Mindkét esetben zaklatás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a rendőrség. Ehhez kapcsolódva, a Belügyminisztérium Bűnügyi Statisztikai Rendszerében (BSR) néztünk utána, miként alakult a zaklatási ügyek száma Tolna megyében, hol állunk országos viszonylatban és mely korosztály a leginkább érintett.

A 2013. és 2019. közötti időszakban Tolna megyében regisztrált bűncselekménytípusokat áttekintve kiderül, hogy ezek között a zaklatás a gyakoribbak sorában szerepel, bár az esetszám évenkénti alakulása hullámzó tendenciát mutat. Mint az alábbi grafikonon is látszik, a legtöbb zaklatási ügyet, 252-t 2018-ban regisztrálták, a legkevesebbet, 135-öt pedig 2015-ben.

A BSR legfrissebb, 2018 második félévétől rögzített adatai alapján a megyék között Tolna a maga 380 esetszámával a sor első felében foglal helyet, egészen pontosan a kilencedik. A kevéssé dicső „dobogó” első három helyén Budapest (1307), Borsod-Abaúj-Zemplén (1032) és Pest (959) megye szerepel. A tárgyalt időszakban Zalában volt a legalacsonyabb (183) az ilyen jellegű regisztrált bűncselekmények száma.

Ugyanebben, a 2018 második félévétől kezdődő időintervallumban a Tolna megyei sértettek kor szerinti megoszlását vizsgálva kiderül, hogy nincs olyan korosztály, amelyet ne érintenének zaklatási ügyek. Ugyan a gyerekek (0-13 év) és fiatalkorúak (14-17 év) esetszáma alacsonyabb, de figyelembe veendő, hogy ezek a legszűkebb korkategóriák. Ugyanakkor sajnálatos, hogy a hatvan év felettiek is milyen gyakran válnak szereplőivé zaklatási ügyeknek.

A zaklatás büntethetőségéről a Btk. az alábbiak szerint rendelkezik

Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Aki félelemkeltés céljából mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Aki a zaklatást házastársa, volt házastársa, élettársa vagy volt élettársa sérelmére; nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére; hatalmi vagy befolyási helyzetével visszaélve; illetve hivatalos személy sérelmére hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el, az két, illetve három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Forrás: net.jogtar.hu

Borítóképünk és az infografikákhoz használt fotók Shutterstock illusztrációk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában