Közúti veszélyeztetés

2020.11.23. 11:30

Száguldva próbált elmenekülni a rendőrautó elől

Rendőrségi autót előzött szabálytalanul, majd több mint 150 km/órás sebességgel próbált meg elmenekülni a dombóvári férfi.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 29 éves dombóvári férfi ellen. A vádlott az elmúlt két éven belül négyszer követett el közlekedési szabálysértést, amelyek miatt a járművezetéstől idén februárban eltiltották.

Augusztus 16-án délután, jó látási viszonyok között a vádlott a 61-es számú főúton Dombóvár felől Tamási irányába haladt a saját, forgalomból ideiglenesen kivont személygépkocsijával. Az autót a vádlott vezette, a jobb első ülésen az élettársa, hátul pedig 3 ismerősük ült, akiket szívességből vittek volna Szakcsra.

A vádlott a főút 82-es kilométerénél az „Előzni tilos!” jelzőtábla és a záróvonal ellenére megelőzött egy előtte haladó személygépkocsit. A megelőzött autó éppen egy rendőrségi „civil” szolgálati gépkocsi volt, amellyel a szolgálatban lévő rendőrök sebességellenőrzést végeztek, ezért az sebességmérő készülékkel, illetve első és hátsó kamerarendszerrel volt felszerelve. Az elkövetett szabálytalanságot látván a rendőrök bekapcsolták a megkülönböztető fény- és hangjelzést, és megállásra szólították fel a vádlottat.

A sofőr ennek nem tett eleget, hanem a megengedett 90 helyett 150 km/órát is meghaladó sebességgel menekült a rendőrök elől, sőt a záróvonalat átlépve előzött meg egy tehergépkocsit, vagyis további KRESZ-szabályokat szegett meg. Ezt követően egy újabb szabálytalan előzés során, mind a saját sávjában haladó megelőzött autó, mind pedig a szembejövő sávban haladó további két személygépkocsi vezetőjét fékezésre és az úttest szélére húzódásra kényszerítette. Kocsola külterületére érve a vádlott leállította az autóját és az utasaival együtt gyalog indult a faluba, ahol az odaérkező rendőrök igazoltatták.

A vádlott, aki korábban más jellegű bűncselekmények miatt állt már bíróság előtt, mind a saját utasainak, mind a lehúzódni kényszerített járművek utasainak életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki. Vele szemben az ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, végrehajtásában felfüggesztett, börtön fokozatú szabadságvesztést és pénzbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművek vezetésétől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Dombóvári Járásbíróságnál, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában