egyelőre nem jogerős

2021.01.20. 14:04

Elzárásra ítélték a robbantással fenyegetőző hőgyészi férfit

A Tamási Járásbíróság január 18-án, nyilvános tárgyaláson kilencven nap elzárásra ítélte azt az ötvenes évei elején járó hőgyészi férfit, aki több alkalommal is azzal fenyegette meg telefonon a rendőrséget, az orvosi ügyeletet, illetve a mentősöket, hogy felrobbantja őket – tájékoztatta portálunkat közleményében dr. Bajusz János, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott tavalyelőtt év végén a hőgyészi otthonából a 112-es segélyhívót feltárcsázva trágár szavak kíséretében azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hőgyészi orvosi ügyeletet. Az operátorral folytatott beszélgetés során vádlott olyan kijelentést is tett, hogy felrobbantja az egész rendőrőrsöt, fölrobbant mindent.

A vádlott tavaly május 1-jén aztán leittasodott, majd a magas vérnyomása miatti rosszulléte okán, magához mentőt hívott. A kiérkező mentősök eljárása során a vádlott nem működött együtt, az ellátást és a vizsgálatot megtagadta, így a mentősök az együttműködés hiánya miatt távoztak tőle. Ezután vádlott 18 óra elteltével a 112-es segélyhívót felhívta, és bejelentésében sérelmezte, hogy a mentősök nem látták el őt. A bejelentés során a mentősök magatartása miatt robbantással fenyegetőzött, majd azt a kijelentést is tette, hogy „felmegyek az őrsre, felrobbantom... felrobbantom mindet... kétszer leszúrok mindenkit…”.

Az operátor ezek után átirányította a vádlottat a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-Irányítási Központjához. A férfi továbbra is sérelmezte, hogy nem látták el őt, illetve trágár szavakkal szidalmazta a Tevékenység-Irányítási Központ ügyeletesét is. Az ügyeletes rendőrjárőröket küldött a telefonálóhoz, aki a beszélgetéskor olyan kijelentést is tett, hogy „itt a gázpalack, felmegyek…” A vádlotthoz az ügyeletes orvos is kiment. Az orvos megérkezése után a jelen lévők előtt a vádlott elmondta, hogy tudja, hol van az orvosi ügyelet és a mentőállomás, azokat fel fogja robbantani. Az ügyeletes orvos a páciens magas vérnyomására gyógyszert adott, majd agresszív viselkedése miatt beutalta a pszichiátriára a férfit. A férfi ezt követően tavaly július 6-án több alkalommal betelefonált a segélyhívó központhoz és szidalmazta a mentősöket, valamint a hőgyészi mentőállomás felrobbantásával fenyegetőzött.

A Tamási Járásbíróság a fenti cselekményeket beismerő, büntetett előéletű vádlottat háromrendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, és kilencven nap elzárásra ítélte. Emellett kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is. A járásbíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a bűnösségre is kiterjedő beismerését, továbbá az általa tanúsított megbánást. Súlyosító körülményként értékelte viszont a speciális bűnismétlés mellett a kórosság mértékét el nem érő alkoholfüggősében szenvedő vádlott büntetett múltját, a felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének hatálya alatti elkövetés tényét, a kettőnél több bűncselekményt érintő halmazati elkövetést, valamint a férfi elkövetéskori ittas állapotát.

A bíróság mindezek alapján a négy-hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény esetében a cselekmény tárgyi súlyára, a bűnösség fokára, illetve a számba vett súlyosító és enyhítő körülményekre is tekintettel a szabadságvesztéshez képest enyhébb büntetési nem, azaz elzárás kiszabását ítélte meg célravezető szankciónak. Az ítélet ellen a vádlott és a védő három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, az ügyész tudomásul vette a döntést.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában