Bűnszervezet

2021.02.01. 14:00

Vádat emelt az ügyészség a szír embercsempész ellen

A Szekszárdi Járási Ügyészség bűnszervezetben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy 34 éves szír állampolgárságú férfi ellen.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vádirati tényállás szerint a szír állampolgárságú, de német tartózkodási engedéllyel rendelkező vádlott 2020. augusztus 10. napját megelőzően egy embercsempészést folytató bűnszervezet – nyomozás során be nem azonosított – tagjainak felkérésére elvállalta, hogy Magyarországra már illegálisan érkező személyeket szállít Ausztriába.

A vádlott – aki 2020. évben már számos alkalommal járt Magyarország kifejezetten embercsempész útvonalainak számító területein – tavaly augusztus 10-én a hajnali órákban érkezett Magyarországra azért az öt, szintén szír állampolgárságú férfiért, akik korábban már embercsempészek segítségével jutottak el Szíriából Szerbiába. A szerb-magyar zöld határt szintén embercsempészek közreműködésével lépték át illegálisan azért, hogy később hasonló módon eljussanak Ausztriába.

Előzetes szervezést és egy sikertelen próbálkozást követően az öt férfi augusztus 10. napján a hajnali órákban az előre megadott találkozási ponton beszállt az értük érkező vádlott ötszemélyes gépkocsijába.

Mint az korábban mi is megírtuk, a Szekszárdi Rendőrkapitányság Tolnai Rendőrőrsének munkatársai az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszán, a Fácánkerti pihenőhely közelében intézkedés alá vonták a vádlott által vezetett gépkocsit. A vádlottat ezután előállították, az úti okmánnyal nem rendelkező, Magyarország területén jogszerűtlenül tartózkodó öt férfit pedig a kihallgatásukat követően visszaszállították Szerbiába.

A vádirat szerint a vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy az általa vállalt cselekménnyel – akár csak eseti jelleggel – egy összehangoltan és konspiratívan működő, hosszabb időre szervezett embercsempész hálózat tevékenységéhez kapcsolódik. E hálózat tagjai jelentős anyagi ellenszolgáltatásért segítséget nyújtanak harmadik országbeli személyeknek az illegális határátlépéshez úgy, hogy megszervezik és lebonyolítják az egyes országokon belüli, valamint a határokon keresztül történő szállításukat.

Az ügyészség a vádlottat bűnszervezetben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, amely bűncselekmény 2-16 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A járási ügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő vádlottal szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását és Magyarország területéről való kiutasítását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál – tájékoztatta lapunkat Himmelné dr. Ökrös Mária Magdolna megbízott megyei főügyész.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában