Pörböly

2021.03.07. 16:00

Polgárőrök tartóztatták fel a migránsokat

Pörbölyi polgárőröknek köszönhető, hogy a helyi vasútállomáson elfogtak két migránst a napokban. Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt nem tudták igazolni, ezért végül a rendőrök visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Brunner Mónika

20200323 Békéscsaba Sűrűbben teljesítenek járőrszolgálatot nappal és éjszaka egyaránt a koronavírus-helyzet miatt a Békéscsabai Városi Polgárőrség Egyesület tagjai a megyeszékhelyen. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW-archívum

Fotó: illusztráció

Farkas András, a bátaszéki polgárőrség elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy két polgárőrtársuk fogta meg a migránsokat, majd tartotta őket vissza addig, amíg megérkeztek a rendőrök.

– Hajnali négy órakor a vasúton szolgálatot teljesítő forgalomirányító értesítette a polgárőröket, hogy idegen embereket lát a vasúton sétálgatni. A kiérkező polgárőrök tetten érték az idegeneket, akik nem tudták magukat igazolni. A harmadik polgárőrtársukat telefonon értesítették, ő ezután érkezett a helyszínre.

Azután már hárman tartották vissza az idegeneket egészen a rendőrök érkezéséig – mondta a polgárőrelnök, hozzátéve, hogy ilyen esetük még nem volt. Rendőrséggel közös akcióban vettek már részt, besurranó tolvajt is fogtak már, de migránsok még nem kerültek a kezeik közé.

A Pörbölyön elfogott migránsok
Fotó: TMRFK

Hangsúlyozta, hogy 2015 óta a bátaszéki polgárőrséghez tartoznak a pörbölyi polgárőrök, akiknek annyira nagy tapasztalat még nincs a hátuk mögött, de becsületesen helytállnak, és ezt a feladatukat is kitűnően teljesítették. A munkájukat a településükön tisztelet övezi, és megbecsülik őket.

Farkas András bátaszéki polgárőrelnök elmondása szerint a civil szervezetük működtetése, „fenntartása” akkora bürokratikus terhet ró rájuk, hogy szakmai tudás nélkül lehetetlen lenne működniük. Bátaszéken azonban már harminc éve van polgárőrség. Azt is hozzátette az elnök, hogy időközben, 2009-ben csatlakozott hozzájuk Mórágy és Alsónyék, majd 2015-ben Alsónána, valamint Pörböly is. A négy kistelepülésnek ezért így nem kell külön statisztikai jelentéseket, bevallásokat és elszámolásokat készítenie.

Közrend, közbiztonság és biztonságérzet a lakosságnak

Farkas András polgárőrelnök elmondta, hogy az öt településen működő bátaszéki egyesület égisze alatt összesen közel száz polgárőr tevékenykedik. Elsődleges feladatuk: a településeiken a közrend és közbiztonság megőrzése, természetesen a legfőbb stratégiai partnerükkel, a rendőrséggel közösen. Emellett a lakosok szubjektív biztonságérzetének növelése is a fő célok között szerepel.

Tiszteletbeli tagjuk Bátaszék szülötte, Kovács Lajos Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész. Reményeik szerint a szintén bátaszéki kötődésű Kóbor János – a legendás Ome­ga együttes énekese – is nemsokára csatlakozik hozzájuk. Mint ismert, Kóbor János szívesen beszél egykori Bátaszéki életéről, valamint rendszeresen tölti idejét Tolna megyében, így Szekszárdon is.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában