ítélet

2021.05.13. 11:38

Másfél év börtönre ítéltek egy hajléktalan férfit

TEOL

Forrás: Shutterstock

A Szekszárdi Járásbíróság a május 11-én tartott nyilvános tárgyaláson halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a húszas évei elején járó férfit, aki 2019 őszén megtámadott egy kocogó nőt, továbbá más vagyon elleni cselekmények is róhatók a terhére. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés kétharmadának kitöltését követő napon bocsátható, közölte dr. Kovács Idlikó, a Szekszárdi Törvényszék szóvivője.

Az ítéleti tényállás szerint a hajléktalan életmódot folytató, a kórosság mértékét el nem érő személyiségzavarban szenvedő vádlott 2019. október 7. napján a délelőtti órákban Szekszárd külterületén követni kezdte az arra futó sértettet, őt futva utolérte, és két kézzel jobb oldaláról, futás közben fellökte, ennek hatására a sértett a bal oldalára esett. A vádlott ezt követően a sértett felé kinyújtott karral közeledve a sértettől az alábbiakat kérdezte: „Jössz velem, jössz velem?”. A sértett azonban a földről gyorsan felkelt és elfutott, a vádlott ekkor már a fáradtsága okán nem bírta tovább követni a sértettet.

Egy másik ítéleti tényállási pont szerint a vádlott 2019. február 10-én 19 óra körüli időben a kamraablak benyomása után behatolt, majd bent aludt az akkor kórházban fekvő édesanyja tulajdonát képező ingatlanban a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül. A vádlott a lakásban mosott, fürdött, amely során vizet 2.010,- Ft értékben, 3 db mosókapszulát 336,- Ft értékben, illetve áramot 88,- Ft értékben használt el, majd reggel távozott az ingatlanból.

A járásbíróság a fenti cselekményeit javarészt beismerő vádlottat kényszerítés bűntettének kísérletében, magánlaksértés bűntettében, lopás vétségében, ezen felül további más cselekvősége miatt garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, és a fenti büntetés kiszabása mellett rendelkezett a vádlottal szemben kiszabott, 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett 8 hónap fogházbüntetés végrehajtásáról is, továbbá vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe többek között a vádlott beismerését, az édesanyja sérelmére elkövetett bűncselekmények tekintetében a sértett megbocsátását, továbbá a vádlott személyiségzavarát, míg súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett, hasonló jellegű bűncselekmények miatti elítélésekkel kísért előéletét, speciális bűnismétlői minőségét, a több bűncselekményt magában foglaló halmazati elkövetést, valamint azt a tényt, hogy cselekményeit felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, míg az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra, így az egyelőre nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában