vádemelés

2021.06.21. 14:00

Egy férfi súlyos, egy gyermek könnyebb sérülést szenvedett

Megszegte egy férfi a KRESZ azon rendelkezéseit, amelyek szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles megállni és a balesetben megsérülteknek, vagy veszélybe kerülteknek segítséget nyújtani. Ezen túlmenően minden tőle telhetőt meg kell tennie a további balesetek elkerülése érdekében.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 42 éves férfi ellen, aki 1996 óta rendelkezik járművezetői engedéllyel többféle járműkategóriára, tájékoztatta portálunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője. A vádiratba foglaltak szerint 2020. október másodikán este, nem sokkal nyolc óra előtt, éjszakai, jó látási és útviszonyok között vezette a vádlott a saját autóját. A 61-es számú főúton, közvilágítással el nem látott útszakaszon haladt, amikor egy jobbra ívelő kanyarban előzni kezdte az előtte haladó autót. Eközben elveszítette az uralmát a járműve felett, gépkocsijával a másik autó elé sodródott. Emiatt annak a vezetője vészfékezésre és hirtelen irányváltoztatásra kényszerült. A fékezés és irányváltoztatás következtében a vétlen autó az útról lesodródott, és a füves területen az oldalára borulva állt meg. A két autó egymással nem ütközött. Az előzés befejezését követően a vádlott autója az útpadkán lévő, vadveszélyt jelző táblának ütközött, majd a jobb oldali forgalmi sávot szegélyező füves területre tért le. Végül a mintegy két és fél méter magas kukoricásban utat törve magának, a forgalmi sávtól körülbelül 52 méterre állt meg.

A baleset következtében a másik autó biztonsági övet használó, negyvenhat éves vezetője nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett. A jobb hátsó ülésen gyermekbiztonsági rendszerben rögzített ötéves gyermek könnyebben sérült.

A vádlott a kukoricatáblában kiszállt az autójából, lezárta, majd mobiltelefonját az autóban hagyva elindult a 61-es főúttal ellentétes irányba gyalogosan. Előtte nem győződött meg arról, hogy van-e a balesetben érintett másik járműben életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szoruló ember. Ezzel a vádlott megszegte a KRESZ segítségnyújtásra vonatkozó rendelkezéseit.

A vádlottal szemben az ügyészség pénzbüntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől határozott időre történő eltiltását szorgalmazza a Tamási Járásbíróságnál.

Borítókép: A vétlen autó az útról lesodródott, és a füves területen az oldalára borult (a kép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában