fiatalkorú elkövetők

2021.09.05. 16:00

Nagy kárt okoztak, de jóvátették a hibájukat

I. I.

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

Megszüntette a nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatt indított eljárást két fiatalkorúval szemben a Szekszárdi Járási Ügyészség, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, sajtószóvivő.

A két fiú és gyermekkorú társuk 2020 augusztus és szeptember hónap során Pakson egy közösségi házként működő épület falán megrongálta a homlokzati hőszigetelő rendszert. Egyikük ököllel többször megütötte az épület falát, majd a másik és a gyermekkorú társuk kibontotta az ütések helyén beszakadt színvakolat alatti üvegszövethálót és az EPS-szigetelőanyagot. Az egyik fiatalkorú az épület falán található villanyóra- szekrény üvegezését is megrongálta. Összesen több mint 680 ezer forint kárt okoztak.

Miután a gyanúsítottak a nyomozás során kifejezték jóvátételi hajlandóságukat, az ügyészség az eljárást közvetítői eljárás céljából hat hónapra felfüggesztette. A közvetítői eljárást a büntetőeljárási törvényben szabályozták, tartalma a gyanúsított és a sértett megegyezését, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő megoldás. A gyanúsított, illetve a sértett indítványára, vagy önkéntes hozzájárulásukkal alkalmazható eljárás. A bűncselekmény elkövetését beismerő gyanúsított esetében akkor alkalmazható, ha tőle a következmények jóvátétele várható.

A szóban forgó ügyben az ügyészség által alkalmazott közvetítői eljárás során a fiatalkorú gyanúsítottak bocsánatot kértek a sértettől, akivel a jóvátételről is megállapodást kötöttek. Mivel a közvetítői eljárás eredményesen zárult, a fiatalkorú terheltek a bűncselekmény káros következményeit jóvátették, a járási ügyészség megszüntette velük szemben a büntetőeljárást.

Munkájukkal gondoskodtak a jóvátételről

Az egyik fiatalkorú a megrongált szigetelést szülei támogatásával saját költségén és munkájával, szakember közreműködésével, szakszerűen kijavíttatta. A másik gyanúsított pedig a megrongált ingatlan épületét és az ahhoz tartozó területet teljes körűen kitakarította, a hulladékot összegyűjtötte, elszállításáról az önkormányzat gondoskodott.

Borítóképünk: Szakember segítségével kijavították a szigetelést (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában