jogerős ítélet

2021.10.26. 10:30

Engedély nélkül tartott fegyvereket és lőszert

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Bűnösnek mondott ki egy negyvenhárom éves férfit a Szekszárdi Járásbíróság lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében és ezért két év börtönbüntetésre ítélete, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Ha utóbb mégis el kell rendelni a kiszabott büntetés végrehajtását, a szabadságvesztés kétharmadának letöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A férfi a bűncselekményt azzal követte el, hogy engedély nélkül szerezte meg és tartotta magánál a fegyvereket és lőszereket. A bíróság ezeket elkobozta. Ezen túlmenően kötelezték a vádlottat, hogy külön felhívásra fizessen meg az államnak kicsit több mint 132 ezer forint bűnügyi költséget.

A büntetlen előéletű férfi nőtlen, egy kiskorú gyermeke van, állandó munkahelye, jövedelme és vagyona nincs. Középiskolát végzett, de alkalmi munkákból tartja fenn magát.

Gyűjteményében a rendőrök találtak például egy egyedi azonosító nélküli Flóbertet és házilagosan átalakított magyar gyártmányú revolvert, csehszlovák és amerikai gyártmányú sörétes vadászpuska-, kispuska- és pisztolytöltényeket és más lőszereket. Az igazságügyi szakértő megállapítása szerint a lefoglalt Keserű V10F típusú magyar gyártmányú revolver tűzfegyvernek, illetve lőfegyvernek, a lőszerek mellett talált házilag szerelt lőpor nélküli töltény pedig lőszerelemnek minősül. A törvény szerint nemcsak ezek, hanem például a hangtompító megszerzéséhez és tartásához a rendőrség által kiadott engedély szükséges. Mivel a határozat ellen az erre jogosultak fellebbezést nem terjesztettek elő, az ítélet jogerőre emelkedett, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában