Szabadtéri tüzek

2023.01.31. 10:45

A megelőzés érdekében tartottak értekezletet

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti.

TEOL

Mindezek és egyéb előre nem tervezhető szabadtéri tűzesetek megelőzésének érdekében a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság január 30-án értekezletet tartott. A megbeszélésen Bán Attila tűzoltó ezredes, a vármegyei tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte a résztvevőket, a hatósági szakterület jelenlévő tisztjeit, valamint Varga Zsolt őrparancsnokot, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat vezetőjét, Botos Ferenc Zsoltot, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna vármegyei szervezetének igazgatóját és Vendégh Editet, a szervezet elnökét.

Száraz aljnövényzet lángol (Fotó: MW/Lang R.)

Tolna vármegye területén a 2022-ben keletkezett szabadtéri tüzek száma 6 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest.

Az elmúlt három esztendőben is emelkedő tendencia figyelhető meg. 2020-ban 168, 2021-ben 208, míg tavaly 221 alkalommal keletkezett tűz a szabadban. Az értekezlet során az érintett felek térinformatikai térképeket, esetleírásokat és a saját tapasztalataikat összegezve elemezték a korábbi statisztikákat.

Földünk és az épített lakókörnyezetünk védelme érdekében járásokra bontva vizsgálták a kritikus kockázati helyszíneket és külön tervet készítettek azok ellenőrzésével kapcsolatban a 2023-as évre. A megbeszélés résztvevői bíznak abban, hogy a megelőzésre irányuló felkészülés a lakosság széles körű tájékoztatásával együttesen csökkenő statisztikai mutatót eredményez a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában