Tartozást ment behajtani

2023.01.30. 20:00

Csonttörő ütéseket mért otthonában a férfira, majd kocsmázni ment

Súlyos testi sértés ügyében tárgyalt a törvényszék. Saját otthonában kapta a csapásokat a kárvallott férfi. Mindhárom tanú szerint erősen vérzett az arca. Újabb forduló következik.

Szeri Árpád

Nem bántottam volna, ha nem jön nekem! Ezt állította az a férfi, aki hétfőn életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és súlyos testi sértés bűntette vádjával állt a Szekszárdi Törvényszék előtt. A büntetett előéletű férfi a vármegye egyik településén egy régi ismerősével veszett össze úgy, hogy annak kiadós, csontokat törő verekedés, verés lett a vége. Jutott a kemény ütésből annak a nőnek is, aki tavaly szeptember 5-én 17 és 19 óra között felkereste otthonában a sértett férfit. Beszélgettek, és alkoholt fogyasztottak, miközben a szintén már leittasodott vádlott élettársával együtt ugyancsak megjelent a sértett házában. A látogatás célja a vádlott elmondása szerint egy korábbi adósság behajtása volt. 

A tárgyalás a Szekszárdi Törvényszéken zajlott, kedden újabb fordulóval folytatódik. Fotó: Mártonfai Dénes

A hívatlan vendég a nyitott kapun és bejárati ajtón keresztül egyenesen a hálószobába ment. Korábbi konfliktusukra utalva szidalmazni kezdte az ágyán ülő sértettet, veréssel fenyegette őt, és azt kiabálta, hogy mindegyikük torkát elvágja. A vádlott a távozásra való felszólításnak nem tett eleget, hanem – idézzük a vádiratot – feldühödött és rátámadt a sértettre. A tárgyaláson arra hivatkozott, hogy csak visszaütött, mivel a verekedést a sértett kezdte, ráadásul kezében egy kalapáccsal. Akárhogyan is zajlott a kezdés, az biztos – hiszen erről rendelkezésre áll az igazságügyi orvosszakértő szakvéleménye –, hogy a sértettet legalább öt erőbehatás érte, és ez tizenhárom sérülést okozott számára. 

A vádirati tényállás részletes ismertetést ad az elszenvedett sérülésekről:  a vádlott ökölcsapásainak következtében a sértett arckoponyájának csontjai legalább tíz helyen eltörtek. Orrcsontja, a bal és a jobb oldali arcüregének falai, valamint a bal oldali járomíve darabosan; a bal oldali csontos szemüregének külső, alsó és belső fala többszörösen. A kialakult törések – az állkapocscsont-törés kivételével, amelynek tényleges gyógytartama hat-nyolc hét – tényleges gyógytartama egyenként és összességükben is négy-hat hét. A vádlott sorozatos ökölütései a sértettnél reálisan – a koponyán belüli vérzésekben, agyzúzódásban megnyilvánuló – életveszélyes következményeket is előidézhettek volna, amelyek elmaradása csupán a véletlennek köszönhető. 

Mindezt tetézte, hogy a bántalmazása következtében már a földre zuhant sértett felsőtestének bal oldalába a vádlott legalább egyszer nagy erővel belerúgott úgy, hogy a bal hatodik bordáján ténylegesen hat-nyolc hét gyógytartamú törések jöttek létre. Ezen sérülések magukban hordozták a – törött bordavégek által okozható – lég- és vérmell, mint közvetett életveszélyes állapot kialakulásának reális veszélyét. A súlyosabb következmények elmaradása szintén a puszta véletlennek tulajdonítható. Nem úszta meg a sértettet felkereső nő sem: el akarta húzni a kárvallott férfi közelségéből a vádlottat, aki erre hirtelen megfordult és ököllel, nagy erővel belevágott a nő bal oldalába. Ennek következtében a nő kilencedik bordáján ténylegesen négy-öt hét gyógytartamú törés keletkezett. Az összetűzés után a vádlott elhagyta a házat és betért a helyi kocsmába. 

A tárgyaláson a bíró meghallgatta a vádlott, valamint három tanú vallomását is. Utóbbiak, bár a helyszínen, az udvarban, illetve a szomszédban tartózkodtak, nem voltak szemtanúi az erőszakos cselekedetnek. Így később szerzett információikat mondták jegyzőkönyvbe. Azt mindannyian megerősítették, hogy a zajokat, dulakodásra utaló hangokat hallottak, és a sértett férfit véres arccal látták viszont.  A két sértett közül a nő időközben elhalálozott, a férfi pedig kórházi kezelésen van, így törvényszéki meghallgatása még kérdéses. A tárgyalás kedden délelőtt szakértői bizonyítással folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában