Nem jogerős

2023.02.02. 15:08

Kilenc évre ítéltek egy férfit Szekszárdon életveszélyt okozó testi sértés miatt

Kilenc év börtönbüntetésre és kilenc év közügyektől eltiltásra ítélte a Szekszárdi Törvényszék a január 31-én tartott tárgyalásán azt a negyvenes éveiben járó férfit, aki 2021 őszén súlyosan bántalmazott egy férfit és egy nőt – tájékoztatott közleményben a törvényszék.

TEOL

Mint azt írták, az elsőfokú ítélet szerint a sértett nő 2021. szeptember 5-én a kora esti órákban felkereste az otthonában a sértett férfit, akivel beszélgettek és közben alkoholt fogyasztottak. Eközben a szintén már leittasodott vádlott élettársával együtt felkereste a sértett férfit a házában. 

Fotó: Mártonfai Dénes

A vádlott a nyitott kapun és bejárati ajtón keresztül – mint arról már írtunk – egyenesen a hálószobába ment, és korábbi konfliktusukra utalva szidalmazni kezdte az ágyán ülő sértett férfit, veréssel fenyegette őt és azt kiabálta, hogy mindegyikük torkát elvágja. Miután az felszólította őket, hogy menjenek el a házából, a vádlott feldühödött és rátámadt a sértett férfire úgy, hogy legalább négyszer – legalább háromszor nagy, egyszer pedig legalább közepes erővel – ököllel belevágott az arcába. 

A vádlott ökölcsapásainak következtében a sértett arckoponyájának csontjai legalább tíz helyen eltörtek – így többek között az orrcsontja, a bal és a jobb oldali arcüregének falai, valamint a bal oldali járomíve darabosan -, a kialakult törések – az állkapocscsont-törés kivételével, amelynek gyógytartama 6-8 hét – gyógytartama egyenként és összességükben is 4-6 hét. A vádlott sorozatos ökölütései a sértettnél reálisan – a koponyán belüli vérzésekben, agyzúzódásban megnyilvánuló – életveszélyes következményeket is előidézhettek volna, amelyek elmaradása csupán a véletlennek köszönhető.

A sértett nő azért, hogy őt a sértett férfit közelségéből elhúzza, a vádlott háta mögé lépett. Ő azonban hirtelen megfordult és ököllel, nagy erővel belevágott a nő bal oldalába, amelynek következtében az egyik. bordáján 4-5 hét gyógytartamú törés keletkezett. Ezután a bántalmazása következtében már a földre zuhant sértett férfi felsőtestének bal oldalába a vádlott legalább egyszer nagy erővel belerúgott úgy, hogy az egyik bordáján ténylegesen 6-8 hét gyógytartamú törések jöttek létre. A sérülések magukban hordozták a – törött bordavégek által okozható – lég- és vérmell mint közvetett életveszélyes állapot kialakulásának reális veszélyét, amely súlyosabb következmények elmaradása szintén a puszta véletlennek tulajdonítható.

A törvényszék a különös visszaesőnek minősülő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek és a fenti halmazati büntetés kiszabása mellett rendelkezett a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának esedékességéről is, amelyre legkorábban a szabadságvesztés háromnegyedének kitöltését követő napon kerülhet sor.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést.

Mint arról korábban már írtunk,  a két sértett közül a nő időközben elhalálozott, a férfi pedig kórházi kezelésen van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában