Súlyos testi sértés

2023.02.21. 17:55

Többször fejen, nyakon és hátba szúrta a hajléktalant

A társaság hangadója késsel ment látogatóba. Társa ökölcsapással köszönt be. A vádlott fejen, nyakon és hátba szúrta a hajléktalant. Az ügy másodfokon folytatódik.

Szeri Árpád

Képünk Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete ügyében tartott folytatólagos tárgyalást kedden a Szekszárdi Törvényszék. A vádlottak, valamint két társuk 2020. szeptember 2. napján este Szekszárd területén együtt sétáltak, közben beszélgettek és alkoholt fogyasztottak. Eközben az első rendű vádlott több alkalommal emlegetett egy hajléktalan férfit, akivel korábban az édesapjának konfliktusa volt. Ezt követően első rendű vádlott a társai előtt kijelentette, hogy el akarja rendezni a korábbi sérelmet, ezért keressék meg az említett hajléktalan személyt. Elhatározásuknak megfelelően 22.00 és 23.00 óra között mind a négyen a vasúti sínek közelében lévő fás területre mentek, ahol a sértett egy kempingsátorban lakott.

Az ittas társaság megérkezésekor a sértett a sátrában aludt, majd a hangoskodásra felébredt. Ekkor az asztalnál ülők köszöntek neki, majd a másodrendű vádlott az asztalról felvett egy lábast és a sátorban ülő sértetthez ment. Ezután ököllel állon ütötte úgy, hogy ennek következtében a sértett eldőlt. A másodrendű vádlott ismét megütötte, ez alkalommal a lábassal a feje hátsó részén, tarkó tájékon. Az ütések – bár ténylegesen azonosítható sérülést nem okoztak – alkalmasak voltak az arccsontok törésében megnyilvánuló, nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülés okozására. 

Az elsőrendű vádlott is odament a sértetthez és a 8,5 centiméter pengehosszúságú késével hat alkalommal kis-közepes erővel megszúrta. Kétszer a fején, egy alkalommal a nyaka bal oldalán a fültő mögött és háromszor a háta bal oldalán. A vádlottól elszenvedett bántalmazás következtében a sértett több szúrt sérülést szenvedett el, amelyek gyógytartama mind külön-külön, mind együttesen is nyolc napon belüli. A sérülések elhelyezkedésére, a szúrások irányára, az elkövetés eszközére és az erőbehatások mértékére figyelemmel az első rendű vádlott által okozott szúrt sérülések esetében megvolt az esély a bekövetkezettnél súlyosabb, közvetett életveszélyt eredményező sérülés kialakulására. Ennek elmaradása kizárólag a véletlennek tulajdonítható.

A fentiek alapján a bíróság az elsőrendű vádlottat 2 év 8 hónap időtartamú börtönre, valamint a közügyektől 3 évre történő eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlottnál a bíróság testi sértést nem állapított meg, helyette garázdaság vétségében hozott elmarasztaló ítéletet, azaz 40 nap időtartamú elzárást.

Az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért fellebbezett, ezzel együtt a másodrendű vádlott esetében az eredeti bűncselekmény megállapítását indítványozta. Az elsőrendű vádlott felmentésért fellebbezett, a másodrendű vádlott három munkanap gondolkodási időt kért. Az ügy másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában