Biztonságiöv-használat

2023.03.09. 09:30

Alacsony sebességű ütközést szimuláltak

A vállalkozó kedvű közlekedők vármegyénkben is kipróbálhatták a biztonsági öv szimulátort.

TEOL

Fotó: Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ezen a héten zajlik a Roadpol Seatbelt elnevezésű közlekedésrendészeti ellenőrzés, mely során elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát figyelik a rendőrök. A fokozott ellenőrzés mellett Tolna vármegye egyenruhásai baleset-megelőzési kampányt is folytatnak. Ennek keretében több helyszínen is lehetősége van a közlekedőknek arra, hogy a biztonsági öv szimulátort kipróbálják – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az eszköz egy körülbelül 12 km/h-s sebességgel gurul le egy lejtős rámpán, és egy hasonló sebességű ütközést szimulál. Az akció népszerűségét mutatja, hogy több autósiskola oktatója is elhozta tanulóit a biztonsági öv szimulátorhoz, hogy kipróbálhassák azt. A közlekedők közül több tucatnyian éltek a baleset-megelőzési kampány adta lehetőséggel.

Fotó: Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet a biztonsági öv használata kapcsán:

  • Ne feledjék, csak egy mozdulat! 
  • A biztonsági öv használata nem lehetőség, hanem kötelező a gépjárművekben nemcsak a sofőr, hanem utasai számára is, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy használata életeket menthet meg!
  • Az eszköz a balesetet megakadályozni nem tudja, azonban annak bekövetkezése esetén a sérülések fokát jelentősen csökkentheti.
  • Használatát sokan mellőzik abból a tévhitből adódóan, hogy a gépjárműbe beépített légzsák ugyanolyan szerepet tölt be, mint a biztonsági öv. Ez azonban nem így van! A légzsák csak a becsatolt biztonsági övvel együtt fejti ki azt a védelmi hatását, amiért kifejlesztették. A baleset időpontjában kinyíló légzsák, a biztonsági öv nélkül nem alkalmas az előre lendülő test megtartására.
  • Elinduláskor mindig csatolják be a biztonsági övet és hívják fel utasaik figyelmét is a használatára!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában