Katasztrófavédelem

2023.04.14. 13:42

Tudományos konferencia az online térben

A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a virtuális térben tartotta április 14-én a soron következő tanácskozását, amely ezúttal a veszélyhelyzeti felderítő mentőcsapatok feladatait helyezte a fókuszba – tájékoztatott a katasztrófavédelmi igazgatóság.

TEOL

Dr. Balázs Gábor. Fotó: Katasztrófavédelem

Dr. Hábermayer Tamás, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, a konferencia szervezője köszöntötte a hallgatóságot és röviden ismertette a napirendi pontokat, illetve a veszélyhelyzeti felderítő csapatok alapvető rendeltetését, hogy azok miként támogatják a HUNOR és HUSZÁR mentőszervezetek tevékenységét egy veszélyhelyzet, vagy katasztrófa esetén. 

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a közel kétszáz érdeklődőt, akik a monitorok mögött ülve követhették végig az adott témákat. Az igazgató kiemelte a mentőszervezetek létjogosultságát. Az  ENSZ égisze alatt működő INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group, INSARAG), azaz a Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport több mint 80 ország és katasztrófareagáló szervezet globális hálózata, amelyben a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet nehéz városi kutató és mentő, míg a HUSZÁR önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet pedig közepes városi kutató és mentő minősítéssel rendelkezik. 

A tudományos konferencia a katasztrófák felszámolásának hatékonyságát az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztásával is támogatja. 

A tanácskozás alkalmával nyolc előadó tartotta meg prezentációját. Haskó György tűzoltó ezredes – a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról – „Az ENSZ INSARAG minősített mentőcsapatok felépítése és nemzetközi bevethetősége”; Polyák Dániel tűzoltó hadnagy – a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról – „Az INSARAG veszélyhelyzeti felderítő szakbeosztás (HAZMAT technician/specialist) személyi követelményei és feladatrendszere”; Varga László tűzoltó zászlós – a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról – „A veszélyhelyzeti felderítő készlet lehetséges összeállítása nemzetközi mentőcsapatok részére”; míg Dr. Cimer Zsolt PhD – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karáról – „Veszélyes anyagok vízből történő azonosításának lehetőségei, lehetséges eszközei” témában bővítette a hallgatóság ismereteit.

Szabó István tűzoltó alezredes – a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról – „A HUSZÁR veszélyhelyzeti felderítő eszközei, taktikai eljárásrendje a kutató-mentő beavatkozások előkészítéséhez”; Almási Csaba tűzoltó őrnagy – A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetéből – „A minősített mentőcsapatok veszélyhelyzeti felderítő szakbeosztás nemzeti képzési és továbbképzési lehetőségei”; Takács Gergely tűzoltó főhadnagy – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről – „Nemzetközi szakértői képzési és továbbképzési lehetőségek”; Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes – a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról – pedig „Romosodott épületek és az azbeszt szennyezés. Taktikai problémamegoldó feladatok a WISER program segítségével” címmel tartotta meg előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában