Lángok pusztítottak

2023.06.17. 11:30

A nagyszékelyi tűzesetek között nincs összefüggés

Rejtélyes esetekként tartották számon Nagyszékely polgárai az elmúlt időszakban kialakult tűzeseteket. Klubecz Istvánné polgármester lapunknak elmondta, hogy azok véletlenszerűek voltak, továbbá arról is beszélt, hogy a lakosság figyelmét felhívják az elektromos tüzekkel kapcsolatos veszélyekre.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A tűzesetek előtti évtizedekben semmi baj nem történt, aztán kis idővel egymás után három házat is lángok pusztítottak. A tűzesetek között nem találtak kapcsolatot, szerencsére egyik sem követelt emberéletet. 

Az első múlt év októberében történt, amikor a Petőfi Sándor utcában teljes terjedelmében égett egy lakóépület. Klubecz Istvánné, polgármester elmondta, később kiderült, hogy egy régi hosszabbító okozott elektromos tüzet.

Három hónappal később, januárban újabb eset történt, ekkor a nagyszékelyi óvoda főszakácsának és férjének háza kezdett lángolni a Rákóczi utcában: először meggyulladt a melléképület, ahol disznót, malacokat, borjút, szarvasmarhát, lovat, sertést, baromfit tartottak.

Csak az állatok egy részét sikerült kimenteni. A tűz átterjedt a családi ház tetőszerkezetére is. Később kiderült, hogy a melléképületben egy infralámpa durrant el a kismalacok felett. A sertésistálló alja szalmás volt, gyorsan terjedt tovább a tűz. 

Egy hónappal később, februárban újabb lakóház kezdett lángolni, ezúttal Nagyszékely közelében. Klubecz Istvánné  elmondta, hogy a padláson talán egy nyest rághatta el a vezetéket. 

– Az esetek között nem találtak összefüggést. A nagyszékelyi önkormányzat a tűzesetek óta rendszeresen felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy próbálják ellenőrizni a vezetékeket, hosszabbítókat – a padlásokon is –, hogy elkerüljék a lehetséges veszélyt – tette hozzá. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik tájékoztatójában szerepel többek között, hogy a régi elektromos hálózatok kötései, elektromos vezetékeinek keresztmetszete nem biztos, hogy el tudja látni elektromos energiával a háztartásban újonnan beszerzett nagy teljesítményű elektromos berendezéseket.

Az épület elektromos hálózatának időszakos ellenőrzésén túl a hosszabbító kábelek helyes használatával is megelőzhetjük otthonunkban az elektromos tűz keletkezését. A hosszabbítót csak a használati utasításban leírtaknak megfelelően terheljük, és használat közben ne legyen feltekercselt állapotban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában