Jogerős

2023.06.15. 16:42

Súlyosították a Szekszárdon elítélt emberkereskedők büntetését Pécsen

Emberkereskedők ügyében hozott ítéletet csütörtökön a Pécsi Ítélőtábla. A vádlottak egy mentálisan sérült nőt kényszerítettek arra, hogy napi tíz-tizennyolc férfinak nyújtson szexuális szolgáltatást. A nőnek a tejes bevételét át kellett adnia – tájékoztatott csütörtökön a Pécsi Ítélőtábla.

TEOL

A kép illusztráció.

A tényállás szerint a mentálisan enyhén retardált sértett prostituáltként dolgozott, amikor megismerte az elsőrendű és a másodrendű vádlottakat, akik házastársak. A vádlottak a házukba fogadták a nőt, aki ekkortól tevékenységét az ő utasításaik szerint folytatta. A másodrendű vádlott a sértettet a róla készített fotókkal egy internetes oldalon regisztrálta és hirdette. Az elsőrendű vádlott több alkalommal fizikailag bántalmazta és veréssel fenyegette a nőt, ha nem az utasításaiknak megfelelően végzi a szexuális szolgáltatást. 

A sértett naponta átlagosan 10-18 férfival végzett prostitúciós tevékenységet. A vádlottak a sértettet különböző magyar városokba található bérelt apartmanokba szállították, illetve Svájcba, Spanyolországba, Egyesült Királyságba is szerveztek neki szállást, internetes oldalakon hirdetést, ahol ellenőrzésük mellett végezte tevékenységét. A sértettnek a teljes bevételét át kellett adnia a vádlottaknak. Amikor abból saját magára költött, akkor az elsőrendű vádlott bántalmazta, előfordult, hogy kenyérvágó deszkával, illetve sodrófával ütötte. 

A sértett fejében többször megfordult a szökés gondolata, de nem volt hová mennie, nem volt megtakarítása, olyan ismerősei sem voltak, akik segíteni tudtak volna neki. 2020-ban néhány hónapig a harmad- és negyedrendű vádlotthoz költözött, ekkor tevékenységét az ő utasításaiknak megfelelően végezte. Ezek a vádlottak is rendszeresen veréssel fenyegették őt. A nő végül egy vendége segítségével feljelentést tett ellenük. Ezt követően védett házban helyezték el, de onnan visszaköltözött az első- és másodrendű vádlotthoz. Ebben a döntésében szerepet játszott az, hogy a vádlottak irányába Stockholm-szindróma alakult ki nála, azaz érzelmileg kötődött az őt korábban már kihasználó és bántalmazó vádlottakhoz. A vádlottak irányításával és utasításainak megfelelően tovább folytatta tevékenységét külföldön és Magyarországon is. 

Az első- és másodrendű vádlott legalább több mint 7 millió forint, a harmad- és negyedrendű vádlott több mint 2,7 millió forint bevételre tett szert a sértett szexuális tevékenységének köszönhetően. 

A Szekszárdi Törvényszék – mint azt korábban megírtuk – az első- és másodrendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében, valamint kerítés bűntettében, míg a harmad- és negyedrendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett kerítés bűntettében mondta ki bűnösnek. Őket 9 év, 6 év fegyház, illetve 3 év és 2 év börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte, ezen felül velük szemben fejenként 350 ezer forint, illetve fejenként egymillió tizenötezer forint pénzbüntetést szabott ki, továbbá a bűncselekménnyel elért gazdagodásuk erejéig vagyonelkobzást rendelt el. 

Az ítélet ellen bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű és a másodrendű vádlottak által elkövetett cselekményeket társtettesként, folytatólagosan erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerítve, szexuális cselekmény végzése érdekében, a sértett sanyargatásával elkövetett emberkereskedelem bűntettének és kényszermunka bűntettének minősítette. Az első fokon kiszabott büntetést az elsőrendű vádlott esetében 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlott esetében 7 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra súlyosította. 

A másodfokú bíróság a harmad- és negyedrendű vádlottak által elkövetett cselekményeket erőszakkal vagy fenyegetéssel, a sértett sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntettének minősítette. A harmadrendű vádlottal szemben kiszabott büntetést 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a negyedrendű vádlott büntetését 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában