Hamisítás Elleni Világnap

2023.06.07. 15:45

Társadalmi elutasítás kell a piac teljes megtisztulásához

Hétezernél is több hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról 2023-ban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával. Ezek a termékek már biztosan nem jelentenek veszélyt az utakon, és nem okoznak kárt az eredeti termékek jogtulajdonosainak.

TEOL

A NAV munkatársai leggyakrabban harmadik országokból érkező csomagokban, autószerelő műhelyekben, illetve illegális kereskedőknél találnak hamis termékeket.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A két, évek óta együtt dolgozó szervezet a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából tartott látványos, hamis termékek megsemmisítésével egybekötött sajtótájékoztatót, hogy felhívja a figyelmet az utánzatok kockázataira – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársától.

A társadalmi elutasítás ugyanis elengedhetetlen a piac teljes megtisztításához, ami a jogsértések visszaszorítását és a tisztességes vállalkozások mozgásterének bővülését jelenti. Ráadásul az autóalkatrészek, autódiagnosztikai eszközök és szoftverek piacának tisztasága egyúttal a biztonságos közlekedés fontos feltétele.

A NAV munkatársai leggyakrabban harmadik országokból érkező csomagokban, autószerelő műhelyekben, illetve illegális kereskedőknél találnak hamis termékeket, akcióikat nem ritkán próbavásárlással készítik elő. A JAF szakértői az ellenőrzéseket szakvéleményükkel támogatják, de szakmai továbbképzésekkel is segítik a NAV munkatársait az illegális járműipari szoftverek, diagnosztikai eszközök, hamis alkatrészek, szoftverek felismerésében.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

2023-ban a NAV összesen csaknem ötezer hamis autótartozékot, több mint kétezer utánzott gépjárműmatricát és emblémát, nyolcvan laptopot és más diagnosztikai eszközt, továbbá kétszáz autódiagnosztikai szoftvert talált rajtaütésein, ennyi illegális termék kereskedelmét, beszerelését akadályozta meg. A hamisítványok összesített értéke megközelíti a kétszázmillió forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában