Internetes csalók

2023.07.06. 11:17

Újabb és újabb elkövetési módszerekkel támadnak

Az elmúlt egy hónapban Tolna vármegyében több tucat feljelentést tettek olyan sértettek, akiknek a banki adatait ismeretlenek csalárd módon megszerezték és a számláikat megcsapolták – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Teol.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A június elseje óta elrendelt több, mint negyven ügyben volt 20 és 39 millió forinttal megkárosított sértett is, de a néhány milliós kárérték is gyakori.

Egy esetben ismeretlenek megkerestek egy korábban „romantikus csalás” áldozatául esett sértettet is. Most a korábban elcsalt pénz visszaszerzésére tettek ígéretet, ezért különböző ügyintézői díjakat kérve. A tévedésbe ejtett ügyfélnek újabb 2 millió forintjába került az átverés.

Az elkövetők különböző internetes hirdetési oldalakon (pl. Marketplace, Jófogás, Vinted) eladásra kínált termékekre jelentkeznek, mint vevő. A vásárláshoz e-mail címet kérnek, amelyre az eladó később egy olyan e-mail üzenetet kap, amely látszólag a hirdetési oldaltól, futárcégtől, vagy valamelyik szolgáltatótól (pl.: NETFLIX) származik.

Az e-mailben az áll, hogy a terméket már kifizették, vagy esetleg tartozás áll fenn, amelyet az eladó egy linken a bankkártya adatok megadásával tud megerősíteni, vagy az adós a számlát így tudja kiegyenlíteni. Az eladók több esetben megadták a bankkártyájuk adatait, a csalók így hozzáfértek a bankszámlájukon tartott pénzükhöz.

Sok esetben banki alkalmazottként mutatkoznak be a telefonon bejelentkező csalók, ráadásul az eredetivel azonos, vagy ahhoz megtévesztésig hasonló számról. Ha valaki telefonon nem „hajlandó” kiadni az adatait, egy kódot küldenek e-mailben, vagy sms-ben. Amennyiben a kód beolvastatása sem jár eredménnyel, akkor az email cím és kártyaszám utolsó számjegyeinek beolvasásával akarják meggyőzni a gyanakvó ügyfelet, hogy ők valóban a bank alkalmazottai. Így próbálják rávenni a kiszemelt áldozatot, hogy adja meg kártyájának lejárati dátumát és a CVC kódját! Ezeket soha ne adja meg!!

A rendőrség minden eszközzel fellép az online bűncselekmények megakadályozása, az elkövetők felderítése és elfogása érdekében, de fontos, hogy a lakosság is tegyen saját biztonsága érdekében, ezért a rendőrség arra kéri az internet felhasználóit, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  1. A bankkártya adatokat (kártyaszám, érvényességi idő, CVC kód) soha ne adják meg magánszemélyeknek! Ahhoz, hogy az eladásra kínált terméket a vevő megvásárolja, kizárólag az eladó bankszámlájának számára van szüksége, amelyre a termék árát elutalhatja. Online vásárlások, rendelések alkalmával soha ne mentse a kártya adatokat! Lehetőség szerint használjon virtuális bankkártyát, melyre havonta tölt fel kisebb-nagyobb összeget, amiről a vásárlásait tudja fizetni!
  2. E-mailben kapott linken felugró oldalak nem biztonságosak! Az ilyen felületeken megadott adataik veszélyben lehetnek! Amennyiben a szolgáltató oldalára szeretnének lépni, azt a böngészőből közvetlen úton tegyék meg!

Amennyiben az online biztonsága érdekében további tájékoztatásra van szüksége, keresse fel a www.kiberpajzs.hu felületet, ahol naprakész információkat kaphat az aktuális elkövetési módszerekről, valamint a megelőzés gyakorlati lehetőségeiről egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában