Online csalások

2023.11.09. 10:22

Sokat „spórolhat” magának, aki megfogadja a rendőrség tanácsait!

Bűnmegelőzési előadást tartott nyugdíjasoknak a Mátrix Projekt keretében a Tamási Rendőrkapitányság munkatársa.

Teol.hu

Fotó: Police.hu

Folyamatosan járják a Tolna vármegyei településeket a rendőrség bűnmegelőzési munkatársai azért, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassák azokat az információkat, amelyekkel megelőzhető, hogy bárki az online csalások áldozatává váljon – tájékoztatott csütörtökön a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A Tamási Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója a napokban előbb a Hőgyészi Idősek Klubja tagjainak, majd a diósberényi nyugdíjasoknak tartott a témában prevenciós előadást. A kapitányság munkatársa felhívta a szépkorúak figyelmét az online térben rájuk leselkedő veszélyekre, és azok megelőzésének lehetőségére.

Fogadja meg a rendőrség tanácsait, hogy ne váljon áldozattá!

  • Pénzösszeg fogadásához a nevünkön, számlaszámunkon, esetleg e-mail címen, telefonszámon kívül másra nincs szükség, ha valakinek ez nem elég, akkor azonnal szakítsuk meg vele a kapcsolatot!
  • Soha ne adjuk ki telefonon internetbanki azonosítóinkat, fizetéshez szükséges bankkártyaadatainkat! A bankkártya azonosító, az érvényességi idő és a háromjegyű CVC kód segítségével a csalók ugyanis hozzáférhetnek pénzünkhöz.
  • Más kérésére semmilyen alkalmazást, programot ne telepítsünk a számítógépre vagy mobiltelefonra, még akkor sem, ha azt a bank vagy szolgáltató nevében kérik!
  • Online Piactéren soha ne fizessünk, ha mi vagyunk az eladók!
  • Online vásárlás esetén lehetőleg kizárólag az erre létesített, feltöltött virtuális kártyát, webkártyát használjunk! Ezen csak alacsony összeget tartsunk, illetve minden esetben mérlegeljük az előrefizetés kockázatát, legyen gyanús, ha utánvétre nincs lehetőség!
  • Kérjünk értesítést a bankunktól a számlánkat vagy kártyánkat érintő műveletekről, pénzmozgásokról, továbbá állítsunk be limiteket, regionális és online korlátozást bankkártyáinkra!
  • Mindig nézzünk utána, ellenőrizzük az adott oldalt, mielőtt vásárolnánk, nem valószínű, hogy mi leszünk az elsők, akit megpróbálnak átverni, és ennek általában nyoma van az interneten.

A KiberPajzs elnevezésű projekt honlapján – a kiberpajzs.hu oldalon – a témához kapcsolódóan további információk találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában