Vigyázzunk!

2024.04.08. 17:00

Itt a jó idő, megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma

Szabadtéri tüzekhez, szabálytalan kerti égetésekhez riasztották az elmúlt napokban vármegyénk tűzoltóit.

Révészné Hanol Erzsébet

Legyünk figyelmesek az avarégetésnél!

Forrás: MW

Kisebb szabadtéri tüzek, valamint szabálytalan kerti hulladékégetések miatt vonultak vármegyénk tűzoltói az elmúlt hétvégén. Pénteken délután Csikóstöttősön, szombaton Szekszárdon és Bonyhádvarasdon, vasárnap Bogyiszlón avatkoztak be a tűzoltók – sorolta Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mint mondta, a szabadtéri égetéssel kapcsolatosan az a fő szabály, hogy tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabály külön megengedi. Belterületen növényi hulladékot égetni csak abban az esetben lehet, ha van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, és akkor is a rendeletben meghatározott időpontokban és feltételek mellett. Háztartási hulladékot (például műanyagot, gumit) égetni sem belterületen, sem külterületen nem szabad, még tüzelő- és fűtőberendezésben is tilos.

Az otthoni grillezés, bográcsozás vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakóhelyeken történő tűzgyújtás továbbra is megengedett, viszont ez esetben is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és minden esetben gondoskodni kell megfelelő mennyiségű oltóanyagról, vízről, homokról. Mindig legyen kéznél a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, például lapát.

Hasonlóan fontos, hogy csak akkora tüzet ajánlott gyújtani, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt lehet tartani. A tűzrakás helyének kiválasztásakor is körültekintőnek kell lenni. Ne legyenek a közelben könnyen lángra kapó, éghető anyagok, ruhanemű, száraz avar, gallyak vagy hulladék. Arra is ügyelni kell, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, hisz ilyenkor a lángok könnyen tovább terjedhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában