„A baleset óta fél óra, amíg felállok az ágyból“

2024.04.15. 13:37

Szedresi tragédia: Három halott és tönkrement életek (videó)

Újabb tárgyalást tartottak hétfőn reggel annak a balesetnek az ügyében, amelynek során hárman életüket vesztették Szedresnél még 2019-ben. Az ügyész szerint a szedresi tragédia fő okozója egy, a stop táblát figyelmen kívül hagyó traktor sofőrje volt. A férfi ügyvédje és a horrorbaleset egyetlen túlélője most indulatos szóváltásba keveredtek a tárgyalóteremben.

Bencze Péter

Még mindig nem születhetett ítélet a szedresi tragédia ügyében. fotó: Bencze Péter

Amint arról korábban többször beszámoltunk, több mint négy évvel ezelőtt szörnyű tragédia történt Szedres és Medina között: egy hatalmas utánfutót vontató traktor és egy Mercedes csapódtak egymásnak. A személyautóban négyen utaztak, közülük hárman elhunytak. Az ügy vádlottja a traktor vezetője. Az ügyész szerint meg kellett volna állnia a stop táblánál. A szedresi tragédia miatt most tartottak ismét tárgyalást.

Három halott és tönkrement életek a szedresi tragédia mérlege

A szedresi tragédia még 2019-ben történt. Akkor egy nyergesvontatót maga mögött húzó traktor a stop tábla tiltása ellenére, megállás nélkül hajtott rá az útra egy keresztődésben Szedresnél. A szakaszon viszont egy Mercedes közlekedett, a megengedett legnagyobb sebességet átlépve, mintegy 115-120 kilométer per órás sebességgel. Az ütközés elkerülhetetlen volt. A személyautóban négyen utaztak, nem voltak bekötve. Hárman azonnal szörnyethaltak. A Mercedes a vontatmányba csapódott. A hatalmas „utánfutó" gyakorlatilag letarolta a kocsi tetejét. 

„A baleset óta fél óra amíg felállok az ágyból“

Az ügyben már több tárgyalást is tartottak. Most a rendőrség azon tanúit hallgatta meg a bíróság, akik a tragédiát követően részt vettek a baleset pontos körülményeit feltárni hivatott két bizonyítási szimulációban. A tárgyalás megkezdését követően a hatóság szakembereit idézte volna egyesével a bíró, amikor egyszer csak különös jelenetsor vette kezdetét.

Dr. Herpy Miklós, a traktort vezető vádlott ügyvédje ugyanis szót kért, majd egy videófelvételt mutatott be a bírónak, amellyel azt kívánta bizonyítani, hogy a tragédia egyetlen túlélője valójában nem is sántít a baleset óta. A tárgyalás kezdése előtt néhány perccel korábban rögzített videón – az ügyvéd szerint – az látható, hogy a túlélő úgy sétált a bíróság épülete felé, mintha semmi probléma nem lenne a lábával. Az ügyvéd arról nem nyilatkozott, és a teremben tartózkodók közül senki sem tette fel kérdésként, hogy vajon mennyire volt jogszerű a sértettről készített felvétel, annak ellenére, hogy a túlélő az anyag felvételéhez nyilvánvalóan nem járult hozzá.

Ezeket követően a túlélő férfi szót kért, majd a tanúk padjáról a vádlottakéhoz sietett, ahol előbb leült, majd levette a cipőjét és a zokniját, hogy bemutassa, a tragédia miatt keletkezett hegeit. A férfi arról beszélt, a baleset óta, ha alvás közben elzsibbad a lába, nagyjából fél óra, amíg ki tud kelni az ágyból.

A feleket végül a bíró intette csendre, ezt követen folytatódott a tárgyalás.

Mindenki hibázott a szedresi tragédia során

A szedresi tragédia során az eddig elérhető információk alapján valamennyi érintett fél súlyos hibakat vétett: a traktort vezető vádlott nem állt meg a stop tábla nyilvánvaló tiltása ellenére. A Mercedes vezetője és utasai közül többen viszont nem voltak bekötve, és a kocsi jóval a legnagyobb megengedett sebesség felett közlekedett. Az ügyész egyébként letöltendő fogházbüntetés kiszabását kéri a traktoros férfi ellen. Az ő ügyvédje viszont felmentést szeretne elérni. A tragédia miatt legalább egy tárgyalásra még biztosan sor kerül.

A balesetről készített rendőrségi videó itt tekinthető meg: 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában