Jogerős ítélet

2024.05.29. 08:00

Csalás: siófoki lakást, autót, jól menő vállalkozást hazudott magának

Hazugságokkal csalt ki nagynénjétől több, mint tízmillió forintot egy férfi. A Szekszárdi Járásbíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélet jogerős.

Révészné Hanol Erzsébet

Sorozatos kölcsönök révén több mint tízmillió forinttal rövidítette meg nagynénjét egy férfi, akit folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében mondott ki bűnösnek a Szekszárdi Járásbíróság. A vádlottat 2 év börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélték, a végrehajtást 4 év próbaidőre felfüggesztve.

kalapács, bíró
Illusztráció: Getty Images

A férfi a sértett testvérének a gyermeke, és 2019 februárja és augusztusa között rendszeresen felkereste nagynénjét annak szekszárdi otthonában. Ebben az időszakban, Ausztriából való hazatérését követően, munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett. A visszafizetés szándéka és lehetősége nélkül 2019 februárjában 1,5 millió forintot kért kölcsön a nagynénjétől azt állítva, hogy az összeget az általa megvásárolt siófoki ingatlan átírási költségeire fordítja. Néhány hónappal később egymillió forintot kért kölcsön azzal, hogy azt a tulajdonát képező személyautó javítására költi. Majd 2019 júliusában további ötmillió forintot kért kölcsön a sértettől egyéni vállalkozásának beindítására hivatkozva. A nő a Magyar Postánál vezetett értékpapírszámlát felmondta, és a vádlottnak átadta az összeget.

Hónapokig tartott a csalás

A férfi azt ígérte, hogy a kölcsönt még abban az évben visszafizeti a befejezett munkáiért kapott bevételeiből és az Ausztriából érkező adó-visszatérítésből. Ezt követően a vádlott 2019 augusztusában további százezer forintot, illetve 2 millió 650 ezer forintot kért kölcsön azt állítva, hogy azt a munkavégzés megkezdésére és eszközök vásárlására fordítja. A vádlott így összesen 10.250.000 forintot kért és kapott a sértettől, és az összeget saját megélhetésére fordította.

A férfi a nagynénjét tévedésbe ejtette és tartotta, mert az általa a kölcsönkért összegek fedezeteként megjelölt siófoki ingatlan, a lízingelt személygépkocsi, valamint a homlokzati állvány nem képezte a tulajdonát, azzal nem rendelkezhetett. A vádlott a sértett és a családja előtt azt a látszatot keltette, hogy működő vállalkozása mellett rendezett anyagi körülmények között él, ez azonban nem felelt meg a valóságnak. A vádlottnak szándéka és reális esélye sem volt a kölcsönkért összegek visszafizetésére.

A tavaly szeptemberi előkészítő ülésen azonban beismerő vallomást tett, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, továbbá ígéretet tett rá, hogy addig visszafizeti a kicsalt pénzt. A teljes összeget mostanra letétbe helyezte. Az ítélet jogerős – mondta el dr. Kiss Annamária sajtótitkár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában