Szekszárdi Járásbíróság

2023.09.04. 14:09

Több mint tízmillió forintot csalt ki nagynénjétől egy férfi

Az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett az a férfi, akit jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádol az ügyészség.A vádlott vállalta, hogy visszafizeti az összeget a sértettnek, vagyis a nagynénjének.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Több mint tízmillió forintot csalt ki rokonától egy férfi, akinek az ügyében hétfőn tartottak előkészítő ülést a Szekszárdi Járásbíróságon. Dr. Kiss Annamária, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára elmondta, hogy a vádlott a sértett testvérének a gyermeke, és 2019 februárja és augusztusa között rendszeresen felkereste nagynénjét annak szekszárdi otthonában. A férfi ebben az időszakban, Ausztriából való hazatérését követően, munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett. 

A visszafizetés szándéka és lehetősége nélkül 2019 februárjában 1,5 millió forintot kért kölcsön a sértettől azt állítva, hogy az összeget az általa megvásárolt siófoki ingatlan átírási költségeire fordítja. Néhány hónappal később egymillió forintot kért kölcsön azzal, hogy azt a tulajdonát képező személyautó javítására költi. Majd 2019 júliusában további ötmillió forintot kért kölcsön a sértettől egyéni vállalkozásának beindítására hivatkozva. A sértett a Magyar Postánál vezetett értékpapírszámlát felmondta és a vádlottnak átadta az összeget.

A vádlott azt ígérte, hogy a kölcsönt még abban az évben visszafizeti a befejezett munkáiért kapott bevételeiből és az Ausztriából érkező adóvisszatérítésből. Ezt követően a vádlott 2019 augusztusában további százezer forintot, illetve 2 millió 650 ezer forintot kért kölcsön azt állítva, hogy azt a munkavégzés megkezdésére és eszközök vásárlására fordítja. A vádlott így összesen 10.250.000 forintot kért és kapott a sértettől, amely összeget saját megélhetésére fordította.

A férfi a nagynénjét tévedésbe ejtette és tartotta, mert az általa a kölcsönkért összegek fedezeteként megjelölt siófoki ingatlan, a lízingelt személygépkocsi, valamint a homlokzati állvány nem képezte a tulajdonát, azzal nem rendelkezhetett. A vádlott a sértett és a családja előtt azt a látszatot keltette, hogy működő vállalkozása mellett rendezett anyagi körülmények között él, ez azonban nem felelt meg a valóságnak. A vádlottnak szándéka és reális esélye sem volt a kölcsönkért összegek visszafizetésére. Az ügyészség a vádlottat jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja.

A férfi beismerő vallomást tett, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, azt viszont csak 2024-ben tartják. A vádlott ígéretet tett rá, hogy addig visszafizeti a kicsalt összeget. Ezt a sértett elfogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában