Jogerős ítélet

2024.05.29. 07:30

Fegyház vár a drogkereskedőkre

Enyhítette a Szekszárdi Törvényszék kábítószer-kereskedőkre kiszabott ítéletét a másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla. A vádlottakra így is több év fegyház vár.

Révészné Hanol Erzsébet

Kábítószer-kereskedelem bűntettében hozott jogerős ítéletet kedden a másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla, amely enyhítette a Szekszárdi Törvényszék ítéletét. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást megváltoztatva a vádlottak terhére lényegesen kevesebb – a jelentős mennyiség felső határának hússzorosa helyett csupán annak 1,9-szeresét kitevő – kábítószer értékesítését állapítottak meg, és ezzel arányosan a korábban kiszabott büntetéseket is enyhítette.

drog, fegyház
Több év fegyház vár a drogkereskedőkre. Illusztráció, shutterstock

Fegyház büntetés az ítélet

Miként az a jogerősen megállapított tényállásból kiderül, az elsőrendű és a harmadrendű vádlottak házastársak, míg a másodrendű vádlott közös ismerősük. A férj 2018 márciusa és 2021 novembere között vásárolt tőle kábítószert, extasy tablettát, speed port és marihuánát, összesen mintegy 2,4 millió forint értékben. A kábítószert elsősorban fiataloknak értékesítette. A fogyasztók egy mobilszámon hívhatták fel őt, és nyelvi „kódok” segítségével egyeztették a személyes találkozások helyét, idejét, illetve a megvásárolni szándékozott kábítószert és annak mennyiségét. A drog beszerzésében és átadásában alkalomszerűen a harmadrendű vádlott is közreműködött. A vádlottak mindannyian rendszeresen fogyasztottak maguk is kábítószert. Az elsőrendű vádlott 2021. november 24-én vásárolt utoljára kábítószert a másodrendű vádlottól. Ezen a napon a gépkocsijával hazafelé tartó vádlottat rendőri intézkedés alá vonták, tőle vér- és vizeletmintát vettek, mely alapján kiderült, a vádlott a gépkocsit vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt, bódult állapotban vezette.

A másodfokú bíróság az elsőrendű vádlott jelentős mennyiségű kábítószerre kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és bódult járművezetés vétsége miatt elsőfokon kiszabott büntetését 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra enyhítette. A másodrendű vádlott jelentős mennyiségű kábítószerre kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kiszabott büntetését 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra, míg a harmadrendű vádlott bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kiszabott büntetését 2 év fegyházbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra enyhítette. A bűnös vagyongyarapodásra tekintettel alkalmazott vagyonelkobzás mértékén az elsőrendű és a harmadrendű vádlott esetében nem változtatott az ítélőtábla (1.812.000 forint és 50.000 forint), a másodrendű vádlott esetében azt 2,4 millió forintra mérsékelte. A vádlottak legkorábban a kiszabott szabadságvesztés büntetés kétharmadának kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. Az ítélet jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában