Teol.hu videó

2024.05.29. 20:00

Közös munka kezdődik a rendőrség és a PTE KPVK között (videóval)

Együttműködési megállapodást írt alá a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja. A közös munka célja, hogy a jövőben a rendőrség kiberbiztonsággal foglalkozó szakemberei részt vegyenek a kar hallgatóinak képzésben, valamint, hogy a hatóság munkatársai is bekapcsolódjanak a felsőoktatási intézményben folyó oktatásba.

Bencze Péter

A kiberbiztonságot fókuszba helyezve kezdődik közös munka a rendőrség és a PTE KPVK között. fotó: Makovics Kornél

Prof. Dr. Szécsi Gábor és Szabó Csaba rendőr dandártábornok, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője szerdán kora délután írták alá az együttműködési megállapodást. A közös munka első lépéseként kiberbiztonsági expót is szerveztek a felek.

Együttműködési megállapodást írt alá a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja. A közös munka célja, hogy a jövőben a rendőrség kiberbiztonsággal foglalkozó szakemberei részt vegyenek a kar hallgatóinak képzésben, valamint, hogy a hatóság munkatársai is bekapcsolódjanak a felsőoktatási intézményben folyó kutató munkába.
A kiberbiztonságot fókuszba helyezve kezdődik közös munka a rendőrség és a PTE KPVK között. fotó: Makovics Kornél

A közös munka oktatási és kutatási területeket is érint

Prof. Dr. Szécsi Gábor az expót megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, oktatási, képzési és tudományos területeket is érint a most induló együttműködés. Ennek megfelelően a rendőrség munkatársai folyamatos tréningeken vesznek majd részt, amiket a felsőoktatási intézmény oktatói tartanak. Ezek célja, hogy a hatóság munkatársai megismerjék azokat a kutatási eredményeket, amelyek az internettel és az azt használókkal kapcsolatosak. 

Emellett pedig a rendőrség szakértői is bekapcsolódnak az egyetemen folyó oktatásba. Így a PTV KPVK hallgatói és a felnőttképzésben részt vevők is olyan ismereteket és készségeket sajátíthatnak el, amelyekre korábban nem volt lehetőségük. A dékán szerint az együttműködésnek köszönhetően művelt és médiatudatos polgárok képzésére nyílik majd lehetőség, akik pontosan tudják milyen veszélyeket rejt az internet vagy például a mobiltelefon használata.

Prof. Dr. Szécsi Gábor ezek mellett azt is kiemelte, hogy a rendőrséggel közös kutatási programot alakítanak ki, sőt közös kutatói csoportot is létrehoznak.

Új utak nyílnak meg a rendőrség előtt

Szabó Csaba, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője azt hangsúlyozta, hogy az együttműködésnek köszönhetően a hatóság szakemberei olyan társadalmi csoportokat is elérnek majd, akiket eddig kevésbé volt lehetőségük közvetlenül megszólítani. Szabó Csaba szintén reményét fejezte ki atekinteben, hogy a közös munka eredményeként a jövő generációi hatékonyan tudnak majd védekezni a kibertérben rájuk leselkedő veszélyek ellen. Szerinte a kar és a hatóság közötti folyamatos információcsere mindkét fél munkáját sokkal hatékonyabbá, eredményesebbé teheti majd.

Expó is várta az érdeklődőket

A mostani rendezvényen pódiumbeszélgetésre, valamint expóra is sor került. Az egyetemi kar aulájában a kiberbiztonsággal foglalkozó cégek, hatóságok munkatársai, valamint civil egyesületek várták az érdeklődőket saját standjaikkal. A szervezők célja, hogy a jövőben több, a mostanihoz hasonló program szolgálja azt, hogy mindenki biztonságosan használhassa az internetet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában