Dinnyeszezon

2017.08.05. 13:54

A kánikula slágere a dinnye, ilyenkor fogy belőle a legtöbb

Szinte alig volt érdeklődő a szekszárdi piacon, aki ne vásárolt volna dinnyét. Kánikula van, ilyenkor a legjobb hűsítő egy szelet lehűtött dinnye. A termelők szerint maximum két hét van vissza az idei szezonból, és leérik a mézédes hazai.

Mauthner Ilona

Az idén igazán édes, zamatos volt a hazai dinnye, nem találkoztam olyan emberrel, aki mást állított volna. Úgy tűnt, vásároltak is belőle rendesen. Ennek ellenére a termelők azt mondják, féltermés az idei, és ez már júniusban eldőlt, amikor a nagy meleg és a szárazság miatt nem úgy indult meg a növény, ahogy kellett volna. A korai akciók is nagyon rosszkor jöttek, mondta Bognár János szedresi termelő, aki egyben a hazai dinnyeszövetség dél-dunántúli alelnöke is. Hektáronként közel 2 millió forintba kerül a dinnye termelési költsége – amit alig lehet kigazdálkodni –, ebben benne van a munkabér (alig lehet idénymunkást találni), az útdíj, a szállítási költségek, a csomagolás is. A baj az, hogy hiába egyezkedtek előre a dinnyeszövetség, az agrárkamara és az üzletláncok vezetői, minden évben akad a termelők között olyan, aki nagy tételre olcsón köt üzletet és ezzel „alátesz” a többieknek.

Az idén a kezdeti akciózás után úgy tűnt, helyreáll a piac, hiszen hiába volt egy-egy üzletközpontban 90 forint a dinnye kilója, a zöldségeseknél, utcai árusoknál, piacon heteken keresztül 120 forint körül kínálták. Pár napja esett 100 forint alá, de olyan helyzettel is lehetett találkozni, ahol darabra adták, nem kilóra. Bognár János szerint tíz nap, maximum két hét lehet vissza a szezon végéig, ugyanis leérik a dinnye. Az időjárás nem kedvezett neki az idén, hiába volt kánikula több hullámban is. Még lehet találkozni majd augusztus végén is néhány helyen dinnyével, de ezek a példányok már a kései kötésekből erednek, melyekből nem lesz sok. A kínálati ár is feltehetően emelkedni fog. 

A bátaszéki Schmidt Mihály saját bevallása szerint nagyon szereti a dinnyét. Mint mondta, sokat dolgozik kint a szőlőben, a kertben, este vacsora után meg tud enni – egyedül – négy kilót is belőle. Így pótolja a szervezete a napközben elveszített folyadékot. Nagyon egészséges ez a gyümölcs. Húsában sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, ez nélkülözhetetlen a látáshoz, az agy működéséhez. Sok B6-vitamin, niacin, folsav, vas és mangán is található benne.

Az augusztus még jellemzően forró, így sokan nem értik: miért „pisil bele a dinnyébe Lőrinc” már e hónap 10-én? Valójában nem ehhez, hanem a szeptember 5-i Lőrinc-naphoz kötődik a hiedelem, az Justiniani Szent Lőrinc ünnepe. Ez tekinthető inkább az ősz kezdetének, amikorra már a dinnyetermés java elfogy, még egy jobb évben is. A szeptemberi Lőrinc-nap egy hazánkban kevésbé ismert szent ünnep.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában