Szülés

2017.08.21. 20:00

Kis híján buszmegállóban szült az asszony

Jámborné Széles Márta jelezte dr. Mosonyi Erzsébetnek, hogy a buszmegállóban jajgat egy vajúdó fiatalasszony. Ügyes volt a baba, ügyes volt az édesanyja – fogalmazott az orvos.

Vida Tünde

A háziorvos rendelőjében látta meg a napvilágot egy újszülött az elmúlt héten. A szülést a doktornő vezette szintén orvos lánya és egyik páciense asszisztenciája mellett. Utóbbi, Jámborné Széles Márta értesítette dr. Mosonyi Erzsébetet arról, hogy a buszmegállóban jajgat egy vajúdó fiatalasszony. A háziorvos kocsiba ült és maga vitte el a kismamát a rendelőig, ahol a váróteremben lévő ágyra fektették. Mint mondta, lehet, hogy nem általános, de számára természetes, hogy nem hagyta az út szélén a fiatalasszonyt és saját kocsijával fuvarozta be a rendelőbe, ilyesmit, ha a szükség úgy hozta, máskor is megtett már.

Több mint négy évtizede van a pályán, amelyből negyvennégyet töltött eddig Faddon. Volt már egy otthonszüléses esete, akkor a baba olyan gyorsan érkezett, hogy már csak az ellátásában vett részt. A múlt heti esetnél sem maradt sok idő a gondolkodásra, késedelem nélkül megtették az előkészületeket, riasztották a mentőket. Attól a pillanattól, hogy a kocsijába segítette a fiatal nőt, félóra sem telt el, már fel is sírt a kicsi. Bár nem napi rutin, természetesen a háziorvos tudta mi a teendő, gyorsan előkészítettek mindent a gyermek fogadására.

 

Nagy segítség volt – mint elmondta lánya, dr. Antus Zsuzsanna és Jámborné Széles Márta. – Ügyes volt a baba, ügyes volt az édesanyja – fogalmazott az orvos hozzátéve, hogy mindenféle problémától mentes volt a szülés. A mentőegység – Feil József mentőtiszt, Balogh Konrád szakápoló és Varga Norbert gépkocsivezető – nagyon gyorsan megérkezett és nagyon profi módon végezte a munkáját – jegyezte meg a doktornő. Mint elmondta, minden szükséges eszközzel felszerelve érkeztek a mentősök, a köldökzsinórt már ők vágták el, a baba ellátását is átvették. Dr. Mosonyi Erzsébet azt mondta, a nem mindennapi eset számára is megható volt, s természetesen felvette a kapcsolatot kollégájával, a gyermekorvossal és a védőnővel is, hogy érdeklődjön a körülbelül két és fél kilogramm súllyal érkezett kislányról. – Megvizsgáltam alaposan, egészséges kisbaba – mondta. Hogy a leányka jövője ugyanolyan kalandos, de mégis szerencsés lesz-e, mint az érkezése, nem tudni, annyit viszont igen, hogy nem indul könnyen az élete, hiszen halmozottan hátrányos helyzetben lévő húsz esztendős édesanyjának ő a harmadik gyermeke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában