Mezőgazdaság

2017.09.12. 09:30

Évente tervet kell készíteni a tápanyagok használatáról

Mauthner Ilona

Több ezer mezőgazdasági gazdálkodót érint megyénkben is az a rendelkezés, miszerint szeptember végéig, illetve a főnövény lekerülése után, tehát a búza, napraforgó, repce betakarítását követően egy hónapon belül kell beadni az éves tápanyag-gazdálkodási tervet annak, aki agrár-támogatást igényelhet. Aki nitrátérzékeny területen gazdálkodik, vagy AKG, illetve ÖKO-támogatást vesz igénybe, annak évente kell elkészítenie a tervet.

Az érintettek igénybe vehetik a falugazdák segítségét. A szolgáltatást a kamara azért vezette be, mert a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és az AKG illetve ÖKO támogatást igénybe vevőknek ötévente kötelező talajvizsgálatot végeztetni.

A talajvizsgálati eredmények alapján sorolják be az adott termőföldet a termőhelyi kategóriába, majd az ott előírt hatóanyag-mennyiség, a növény tápanyagigénye, a zöldtrágyázás, szerves trágyázás alapján készítik el a tápanyag-gazdálkodási tervet. A terv segíti a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat előírásainak betartását, a környezet- és költségkímélő gazdálkodást is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában