Radioaktív hulladék

2017.12.08. 14:00

Megtelt az NRHT első kamrája, már az újba szállítanak

Gondoskodik a szükséges tárolókapacitások biztosításáról, a meglévő tárolók biztonságos üzemeltetéséről, a radioaktív hulladék mind gazdaságosabb elhelyezéséről, miközben innovatív, hatékony megoldásokat keres. Az RHK Kft. e téren idén végzett munkáját dr. Kereki Ferenc ügyvezető foglalta össze évértékelő sajtótájékoztatóján.

Vida Tünde

Az érintett lakosság változatlan támogatása mellett végezte 2017-ben munkáját a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit (RHK) Kft. Hogy ez számszerűleg miként fejezhető ki, rövidesen kiderül, most készül a cég kétévente esedékes felmérése a négy telephely környezetében. Honti Gabriella kommunikációs vezető lapunknak elmondta, e téren nemzetközi összehasonlításban igen jó eredményekkel büszkélkedhetnek. Az érintett települési körökkel való együttműködés hasznosságát, eredményességét, mind a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) környezetében működő TETT, mind a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) körül működő TEIT vezetője megerősítette azon a sajtótájékoztatón, amelyen dr. Kereki Ferenc az elvégzett munkáról számolt be. 

Az RHK Kft. ügyvezető igazgatója az intézményi hulladékokat befogadó püspökszilágyi tárolóról (RHFT) azt mondta, hogy elkezdték egy könnyűszerkezetes csarnok építését, ami azt segíti majd, hogy a betárolt hulladékot szortírozni tudják. Hozzátette, minden ismérvet figyelembe véve el kell gondolkodni azon, hogy érdemes-e ezt a létesítményt fenntartani, hiszen Bátaapátiban biztosított a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges tárolása.

Bátaapátiban is komoly előrelépés történt idén, hiszen az első kamrába 4833 hordót betároltak, így az be is telt. Készen van a második kamra, a technológiai épületben lévő 1700 hordó már ide kerül. Ennek más a geometriája, és más az elhelyezési módszer is, amit alkalmaznak. A hulladékkal teli hordókat nem beton-, hanem acélkonténerekbe helyezik, a közöttük lévő teret aktív betonnal öntik ki, viszont a hulladék körül kialakított gát a korábbinál vastagabb lesz. Az újítás eredményeként húszról ötven százalékra tudják növelni a fajlagos elhelyezési arányt, így az atomerőmű élettartama során keletkezett hulladék végleges tárolásához az előre kalkulált tizenhat helyett hat kamrára lesz csupán szükség, és ez 18 milliárd forint megtakarítást eredményez.

A paksi KKÁT-ban is történt kapacitásbővítés, idén négy kamra épült, a meglévő húszban még 288 szabad hely van. A korábbinál sűrűbb rácsosztás majdani alkalmazásától négy-ötmilliárd forint megtakarítást várnak.

Kutatás, üzemeltetés, javaslat

Folytatódott 2017-ban az RHK Kft. kutatási programja a Nyugat-Mecsekben összhangban a nemzeti programban foglaltakkal – mondta el Dr. Kereki Ferenc. Kitért arra is, hogy munkájukat a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból finanszírozzák, amelyben jelenleg 282 milliárd forint van. A létesítmények üzemeltetése és bővítése évente hozzávetőleg 12 milliárd forintba kerül. Az ügyvezető igazgató terveik számba vétele során szót ejtett arról, hogy javaslatot tettek arra, hogy vezessék be a nagyon kis aktivitású hulladék fogalmának bevezetését, ami újabb költségmegtakarítást eredményezhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában