Közgyűlés

2017.12.12. 07:00

Számba vették az elért eredményeket

Tizenegy napirendi pontot tárgyalt meg tegnap a megyei önkormányzat közgyűlése. Az ülés napirendje a következő év tervezéséről és az elmúlt időszakra való visszatekintésről szólt.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

Évzáró ülését tartotta a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése, melyen Fehérvári Tamás elnök az ünnepekre és a jövő évre vonatkozó jókívánságait is kinyilvánította. Úgy vélte, a megyében zajló elkötelezett munka, az ide érkező források, és értékeink megbecsülése által a jövőben is sokat gyarapodhat a térség. Az ülés napirendje a következő év tervezéséről és az elmúlt időszakra való visszatekintésről szólt, tájékoztatta lapunkat Tóth Róbert, a megyei önkormányzat kommunikációs referense.

Köszönet kíséretében üdvözölte Fehérvári Tamás elnök azt az eredményes munkát, amelyről dr. Balázs Gábor ezredes számolt be. A katasztrófavédelem megyei igazgatója elmondta: csökkent a tűzesetek és a műszaki mentések száma az előző évhez képest. Dr. Balázs Gábor az idei év első tíz hónapjáról összefoglaló tájékoztatást adott, és többek között az új, gyakorlatra jobban fókuszáló kiképzési rendszerről is szót ejtett. Büszkén jelentette ki, hogy Tolna az öt legbiztonságosabb megye között foglal helyet. 

Az év végi számvetések sorából a Tolna Megyei Értéktár Bizottság sem maradt ki, dr. Say István elnök az előtte szólóhoz csatlakozott: megyénk országosan is az élen jár. Ezt támasztják alá a folyamatosan megalakuló települési értéktárak, illetve a megyei lajstromon nevesített, közel 400 összegyűjtött érték. Az elnök rámutatott az értékgyűjtő munka gazdasági és turisztikai hozadékaira is. Mint kiderült, Tolna megyében a nemzetiségekhez köthető értékek is jelen vannak, közülük három Tolnaikum.

Az ülésen kiderült, hogy kilencmillió forinttal növekedett az önkormányzat büdzséje, ami főként az uniós források elnyerésével függ össze. A TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásaira benyújtott pályázatokról zárt ülésen szavaztak. Fehérvári Tamás nemrégiben arról számolt be, hogy a TOP Tolna megyére jutó 27,55 milliárdos összegének kiosztása hamarosan véglegesítődik.

Terveket is megfogalmaztak a közgyűlésen az elkövetkező évre

A jövő évre szóló tervezés jegyében a Tolna Megyei Közgyűlés munkatervet, belső ellenőrzési tervet és külügyi tervet is elfogadott. Utóbbiban szerepel a testület által egyöntetűen támogatott javaslat, ami az erdélyi Hargita megyével történő testvérkapcsolat kialakításának tervét foglalja magában.

Mint elhangzott, a megyei önkormányzat nyitott a partnerségre, annál is inkább, hogy jelentős mértékben élnek székelyek szűkebb hazánkban, számos közös vonás lelhető fel a két térség kultúrájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában